Bekaert boekt 10 procent meer omzet
De omzet van Bekaert is vorig jaar met 10procent gestegen tot 1,9 miljard euro.

De toename van de omzet was voor 8 procent toe te schrijven aan organische groei, voor 1 procent aan het resultaat van overnames en desinvesteringen, en voor 1 procent aan het effect van wisselkoersschommelingen. Dat deelde Bekaert mee in een trading update over het vierde kwartaal. De groep maakt haar resultaten bekend op 16 maart.

Bekaert ondervond ook vorig jaar nog de gevolgen van de wisselvalligheid op de internationale grondstoffenmarkten. Zowel de prijzen voor grondstoffen als de verkoopprijzen lagen hoger dan in 2004. Maar terwijl de klanten in 2004 hun voorraden opbouwden, bouwden ze die vorig jaar eerder af. Dat leidde tot een vertraging van de vraag.

Vooral in de afdeling geavanceerde materialen werd een belangrijke omzetstijging opgetekend (+21 procent tot 141 miljoen euro). Bij de geavanceerde draadproducten was er een groei met 9 procent tot 1,64 miljard euro, bij de geavanceerde deklagen een stijging met 4 procent tot 133 miljoen euro.

Vooral in West-Europa en in Noord-Amerika verzwakte de vraag naar geavanceerde draadproducten, onder meer voor de autosector. In die rijpe markten werd respectievelijk 6 en 4 procent groei opgetekend. Dat leidde tot een aanpassing van de kostenstructuur in verschillende vestigingen. Bekaert besliste ook een aantal minder rendabele producten te schrappen, en zich meer toe te leggen op producten met een hogere toegevoegde waarde.

Azië en Latijns-Amerika groeiden veel sneller, met respectievelijk 37 en 25 procent.

Bekaert wil zijn positie dit jaar bestendigen in alle bedrijfssegmenten en regio's waar het actief is. Er wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, en in de uitbreiding van de productiecapaciteit in de groeimarkten. In november opende Bekaert nog een vestiging in Suzhou in China.

(kdr)