Mini-raffinaderij recycleert afvalolie tot goedkope stookolie
GENK - Een mini-raffinaderij in het Waalse Hautrage recycleert sinds kort afvalolie tot stookolie. Zowat de helft van de smeerolie die in België ingezameld kan worden in garages en bij de industrie krijgt een tweede leven als verwarmingsbron. De gerecycleerde stookolie verkopen is geen probleem. De prijs ligt tien procent onder het niveau van de klassieke stookolie.

DE Belgische mini-raffinaderij, een initiatief van het bedrijf Wast Oil Services (WOS) draait al vier maanden op volle toeren en volgens Jan Groffen van de Genkse vestiging van de afvalolieverwerker is het vooral een probleem om voldoende afvalolie te blijven vinden. Ophalers van afvalolie betalen momenteel zelfs tot 82 euro per ton voor afgedraaide smeerolie van garages. De jongste jaren wordt vooral in Duitsland fors geïnvesteerd in de verwerking van afvalolie. Maar er wordt in West-Europa niet genoeg afvalolie opgehaald om al deze installaties zo efficiënt mogelijk te laten draaien.

De olieraffinaderij van WOS in Hautrage is de eerste in haar soort in België. WOS investeerde 15 miljoen euro in de bouw van een fabriek die jaarlijks 25.000 tot 30.000 ton stookolie kan produceren uit afvalolie. Totnogtoe beperkten de Belgische afvaloliebedrijven zich tot het ophalen en het zuiveren van de olieproducten. In België wordt jaarlijks 120.000 ton oliesmeermiddelen verkocht. Daarvan kan zo'n 80.000 ton ingezameld worden maar in de praktijk wordt slechts 65.000 ton opgehaald. Dat heeft alles te maken met oude hardnekkige gewoonten, luidt het bij WOS. Een van die gewoonten is om afvalolie tegen een zacht prijsje te verkopen aan bedrijven die hun verwarmingsrekening laag willen houden.

Plannen voor een regeneratie-installatie voor afvalolie in ons land waren er al lang. Afvalverwerker Watco en Nederlandse olieophalers werkten enkele jaren geleden aan een project voor de bouw van een grootschalig recyclagebedrijf in de Antwerpse haven. Het eindproduct moest basisolie worden. Het project ging in de prullenmand omdat voor de bevoorrading van de olie-regeneratiefabriek het totale aanbod aan goede afvalolie - vooral smeerolie uit de garages - in België en Nederland en een deel van de volumes die Frankrijk en Duitsland beschikbaar moesten zijn.

WOS opteerde voor een veel kleinschaliger aanpak. Maar tegelijk laat de raffinaderij in Hautrage toe om zeer verschillende soorten afvalolie te verwerken. Zelfs plantaardige oliën en vetten kunnen in de raffinaderij verwerkt worden. De raffinaderij is bovendien geschikt om verschillende olieproducten te maken. WOS beperkt zich momenteel tot de verkoop van stookolie voor de verwarming van industriële gebouwen. Met een productie van 30.000 ton stookolie per jaar is de installatie goed voor 0,2 procent van het totale Belgische verbruik.

Het olieverwerkingsbedrijf WOS is overigens aan Watco verwant. Beide bedrijven werden enkele jaren geleden door deze afvalverwerkingsgroep die via Fabricom eigendom was van Tractebel opgekocht. Vandaag maken WOS Genk en WOS Hautrage deel uit van het milieubedrijf Revatech.