-  Hogere energiefactuur voor Waalse en Brusselse bedrijven
-  EU wordt eerste handelspartner van China
-  Europese vluchten lopen meer vertragingen op

Hogere energiefactuur voor Waalse en Brusselse bedrijven

Heel wat Waalse en Brusselse bedrijven zullen meer moeten betalen voor hun elektriciteit na de liberalisering van de energiemarkt op 1 juli 2004. Ongeveer 185.000 bedrijven, artsen, slagers of kappers zijn betrokken partij. Voor 14.000 klanten in Wallonië betekent de liberalisering in 60 procent van de gevallen een verhoging van de energiefactuur. Van de 115.000 professionele klanten in Wallonië kunnen slechts 14.000 een nieuwe energieleverancier kiezen. De 100.000 andere, die met het laagspanningsnet verbonden zijn, moeten bij de netbeheerder een aanvraag indienen om van leverancier te kunnen veranderen. Ze zullen vermoedelijk tot 2005 moeten wachten, vooraleer aan hun aanvraag is voldaan.

(belga)

EU wordt eerste handelspartner van China

De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van China geworden tijdens de eerste vijf maanden van het jaar 2004. Tijdens deze periode is het volume van de Chinese buitenlandse handel met 37,1 procent gestegen, zo berichtte het persbureau Nieuw China zondag. De bilaterale handel tussen de EU en China bereikte tussen januari en mei 65,7 miljard dollar, een stijging met 35,9 procent in vergelijking met de eerste vijf maanden van 2003.

De EU onttroont daarmee Japan dat voor 64,1 miljard dollar (+27,2%) handel dreef met China. Japan blijft wel de eerste bron van Chinese import. De Verenigde Staten bezetten de derde plaats met 62,4 miljard dollar (+34,4%) maar zijn nog steeds de eerste afzetmarkt voor de uitvoer van Chinese producten.

Het toegenomen belang van de EU in de handelsstroom van China is slechts marginaal gekoppeld aan de EU-uitbreiding op 1 mei. Over het geheel van 2003 beliep de Chinese uitvoer naar de nieuwe EU-lidstaten slechts 6 miljard dollar, tegen 72 miljard dollar voor het Europa van de Vijftien. Tussen januari en mei 2004 steeg de Chinese uitvoer van machines en elektronische producten met 44,2 procent. Deze sector betekent ruim de helft (54,7%) van de Chinese productverkoop in het buitenland. De Chinese invoer van aardolie steeg met 37,7 procent, die van ruw staal met 33,7 procent.

(afp)

Europese vluchten lopen meer vertragingen op

In het Europese vliegverkeer waren er in het eerste kwartaal van 2004 meer vertragingen dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal landde 21,9 procent van de vliegtuigen ruim 15 minuten later dan voorzien. Dat blijkt uit een evaluatie van de Association of European Airlines, die zaterdag werd bekendgemaakt.

De eerste drie maanden van 2003 landde 20,1 procent van de Europese vluchten te laat. In 2002 was dat maar 19,7 procent. Luchtvaartmaatschappijen lopen het meest vertraging op in Istanbul, waar een op de drie vluchten te laat aankomt. Daarna volgen Wenen, Zürich, Parijs en München. Op de luchthaven Londen-Gatwick worden het minst vertragingen genoteerd. Ook de luchthavens van Zaventem, Oslo en Kopenhagen kregen een positieve evaluatie.

(dpa)