-  CHIQUITA. Stemt toe ondernemingen in Colombia te verkopen.
-  HALIBURTON. Beurswaakhond start onderzoek.
-  SARA LEE. Schrapt 4.200 banen in lingerieafdeling.
-  SINGER. Verkoopt afdelingen aan beleggingsfirma Kohlberg.

CHIQUITA. Stemt toe ondernemingen in Colombia te verkopen.

Bananenbedrijf Chiquita is definitieve onderhandelingen gestart voor de verkoop van zijn bananenproducerende en havenondernemingen in Colombia aan Invesmar, het holdingbedrijf van C.I.Banacol. Banacol is gevestigd in Colombia en produceert en exporteert bananen en overige fruitproducten. De overeenkomst bepaalt dat Chiquita ongeveer 28,5 miljoen Amerikaanse dollars aan contant geld ontvangt en dat de koper ongeveer 8 miljoen dollar aan pensioenkosten aanvaardt.

HALIBURTON. Beurswaakhond start onderzoek.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een formeel onderzoek begonnen tegen Halliburton naar verduistering in verband met de bouw van een Nigeriaans gascomplex. In een persmededeling wijst Halliburton erop dat het Franse gerecht deze zaak reeds onderzoekt. Inmiddels vermoedt de SEC ook dat er steekpenningen zijn uitbetaald voor de toewijzing van de bouw van een Nigeriaans gascomplex aan een gemeenschappelijke vennootschap die werd opgericht door vier ondernemingen. Bij die vier ondernemingen zitten onder meer de Franse groep Technip en KBR (Kellogg Brown & Root).

(afp, belga)

SARA LEE. Schrapt 4.200 banen in lingerieafdeling.

De lingerieafdeling van de Amerikaanse groep Sara Lee zal tussen nu en eind 2004 vijf fabrieken sluiten en 4.200 banen schrappen. Dat zal hoofdzakelijk in Centraal-Amerika gebeuren. Als reden geeft het bedrijf de sterke concurrentie op de ondergoedmarkt. Het gaat om vier fabrieken in Porto Rico, Honduras en Mexico die in totaal 3.825 mensen tewerkstellen en een vijfde fabriek in Asheboro in de VS, waar 200 mensen werken. Ook zo'n 150 werknemers van het hoofdkantoor in Winston-Salem verliezen hun job.

(afp)

SINGER. Verkoopt afdelingen aan beleggingsfirma Kohlberg.

De naaimachineproducent en kleinhandelaar Singer verkoopt zijn naaimachinebedrijf en merknaam aan de Amerikaanse beleggingsfirma Kohlberg & Co. De verkoopprijs bedraagt 125 miljoen dollar of 104 miljoen euro. De prijs wordt gedeeltelijk contant betaald en bestaat voor de rest uit een schuldovername. De transactie wordt in het derde kwartaal van 2004 doorgevoerd. Singer zal dan 71 miljoen dollar of 59 miljoen euro baar geld in het laatje hebben.

Tot de te verkopen bedrijfsonderdelen behoren onder meer de verkoopafdelingen van Singer in Brazilië, Canada, de Verenigde Staten, China en enkele Europese landen. Ook de productie-eenheden in Brazilië en China komen in Amerikaanse handen. Singer blijft wel voor 56,8 procent deelgenoot van Singer Asia, voor 100 procent van Singer Jamaica, alsook van alle kleinhandel- en handeloperaties in Azië.

(dpa)