Beursgang Movetis kan al in november plaatsvinden
Dirk Reyn, algemeen directeur van Movetis, tekent voor de eerste Brusselse beursgang in twee jaar.Bart Van der Moeren Foto: © Bart Van der Moeren
Het farmabedrijf Movetis, een afsplitsing van Janssen Pharmaceutica, bereidt zich voor om komende maand al de stap naar de Brusselse beurs te kunnen doen. Dat is sneller dan verwacht.

Van onze redacteur

Op een ogenblik dat verschillende bedrijven werken aan kapitaalverhogingen of andere manieren om geld op te halen, steekt ook het farmabedrijf Movetis een tandje bij om in te spelen op de gunstige aandelenbeurzen.

Movetis is gespecialiseerd in de behandeling van maag- en darmaandoeningen en focust zich daarbij op patiënten met vaak chronische problemen. Voor de minder taaie gevallen zijn immers al heel wat efficiënte producten op de markt. Onderzoek naar nieuwe middelen is voor de grote farmabedrijven bijgevolg geen prioriteit. Movetis is overigens ontstaan in december 2006 als een afsplitsing van Janssen Pharmaceutica. Sindsdien ging Movetis over de tongen als kandidaat-beursganger. Of die beursgang er komt, is nog altijd niet zeker maar alles wordt klaargezet om al in november de stap te doen. Tot nu toe werd er van uitgegaan dat Movetis zijn opwachting in 2010 zou maken. Verschillende bedrijven koesteren beursplannen en blijkbaar wil het farmabedrijf niet zo lang wachten. Specialisten zijn verdeeld over de vraag of de beurs de komende zes maanden goed blijft.

De kapitaalverhoging zou in november starten waarop het farma-aandeel in december op het koersbord van de eerste markt zou noteren. Het is twee jaar geleden dat de eerste markt in Brussel nog een nieuw bedrijf verwelkomde. Toen ging het om een biotechbedrijf, Ablynx. Na moeilijke maanden noteert het sinds ruim een maand boven zijn introductieprijs. Thrombogenics, een introductie uit 2006, is dan weer op basis van de koersontwikkeling een schot in de roos.

Bij een beursgang is de introductieprijs een determinerende factor. Bij Thrombogenics werd die erg laag gezet omdat de beursmarkten toen zeer volatiel waren. Het kraakbeenbedrijf Tigenix, ook een beursgang uit 2007, noteert eveneens boven de introductieprijs.

Specialisten hopen dat Movetis een matige introductieprijs zal hanteren zodat de appetijt van beleggers voor nieuwe aandelen niet meteen gefnuikt wordt. Bij Movetis zou het gaan om nieuwe aandelen, wat een positieve indicatie is. Crédit Suisse en KBC Securities begeleiden de operatie. Ferdinand Verdonck, één van de onafhankelijke bestuurders van Movetis, leidde jarenlang de Almanij-holding waarlangs het vroegere KBC verankerd werd. Crédit Suisse bekeek de afgelopen weken ook een alternatief spoor, een verkoop van het bedrijf, maar dat spoor lijkt niet behouden. Movetis haalde begin 2007 al eens 49miljoen op. Eind 2007 had het bedrijf nog voor 36,5 miljoen aan geldbeleggingen, eind 2008 was dat gezakt tot 23,15 miljoen. Movetis kreeg onlangs een goedkeuring voor zijn eerste geneesmiddel, Resolor, een behandeling tegen chronische constipatie. De commerciële uitbouw van de organisatie vraagt bijkomende middelen en terzelfder tijd staat Movetis nog voor de potentiële lancering van andere geneesmiddelen tegen maag- en darmaandoeningen. Naast Movetis timmeren ook het chemiebedrijf Taminco en De Post aan een beursintroductie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig