Ierse vredesprijs voor Margaret Hassan
Foto: rr
LONDEN - De Ierse Tipperary International Peace Prize , een van de meest prestigieuze vredesprijzen, is gisteren postuum toegekend aan Margaret Hassan, de hulpverleenster die in november in Irak door haar ontvoerders werd gedood. De prijs ging eerder al naar de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, de Russische president Michail Gorbatsjov en de Amerikaanse president Bill Clinton.

"De Conventie voor de Vrede betoont eer aan het uitzonderlijke leven van een humanitair werker die in Dublin werd geboren," aldus de Tipperary Convention. "Zij getuigde van moed, vastberadenheid en een uitzonderlijke betrokkenheid bij hen die in de moeilijkste omstandigheden leefden."

Margaret Hassan was directeur van het Iraakse kantoor van de hulporganisatie CARE International. Ze had zowel de Ierse en de Britse als de Iraakse nationaliteit. Op 19 oktober werd ze in Irak ontvoerd toen ze op weg was naar haar werk. De satellietzender al-Jazeera kondigde op 16 november aan een video te hebben ontvangen waarop een man te zien is die op "een geblinddoekte vrouw" schiet "die Margaret Hassan lijkt te zijn." Hoewel haar lichaam nooit is gevonden, gaat Groot-Brittannië er vanuit dat zij is geëxecuteerd. Margaret Hassan werd 59 jaar oud. Ze leefde al 30 jaar in Irak.

De prijs wordt in april aan de nabestaanden van Margaret Hassan uitgereikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig