BRUSSEL - De raad van bestuur van Belgacom heeft de geconsolideerde cijfers voor 2003 goedgekeurd. Zoals eerder al bekend, boekte de telecomgroep het afgelopen jaar een omzet van 5,45 miljard euro (+2,2 procent), en een bedrijfswinst voor interesten, afschrijvingen en eenmalige elementen van 2,25 miljard euro (+11,4 procent). De raad van bestuur besliste ook om acht nieuwe bestuurders aan te stellen, ter voorbereiding van de beursgang van Belgacom. De nieuwe bestuurders moeten wel nog worden benoemd op een algemene aandeelhoudersvergadering.
De nettowinst van Belgacom lag het afgelopen jaar lager: op 172 miljoen euro in plaats van 1,14 miljard in 2002. Dat is het gevolg van een aantal eenmalige lasten, zoals de overdracht van het pensioenfonds (897 miljoen euro voor belastingen) aan de Belgische staat. Los van die eenmalige elementen, steeg de nettowinst. Succesnummers het voorbije jaar waren de inkomsten uit mobiele telefonie, en dan vooral mobiele databerichten (sms) en het internet (adsl). De raad van bestuur van Belgacom stelde een dividend van 395 miljoen euro voor.Beursgang

Wanneer de beursgang van Belgacom zal plaatsvinden, werd nog niet meegedeeld. ,,Daarover wordt beslist op aandeelhoudersniveau'', staat in een mededeling. Ook over de waardering van het telecombedrijf blijft het koffiedik kijken. De beursgang van Belgacom wordt wel één van de grootste in de afgelopen jaren in Europa.

De bekendste namen bij de bestuurders die werden voorgedragen voor de raad van bestuur zijn baron Georges Jacobs (topman van UCB) en graaf Maurice Lippens (topman Fortis). De andere kandidaten zijn Carla Cico (CEO Brasil Telecom), Pierre-Alain De Smedt (vice-president Renault), Carine Doutrelepont (advocate), Philip Hampton (accountant), Lutgart Van den Berghe (doctor in de Rechten) en Philippe Van de Vyvere (topman Sea Invest). De door de Belgische staat aangestelde bestuurders behouden hun mandaat.

Naast een nieuw bestuur komen er ook nieuwe regels van corporate governance (deugdelijk bestuur).