-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

Op de jongste staatsbon die de Schatkist op de markt bracht, werd voor 183,5 miljoen euro ingetekend. Dat is 3 miljoen euro minder dan bij de vorige emissie, begin juni. De bon met een looptijd van 5 jaar mikt op particuliere beleggers en geeft een brutorendement van 3,544 procent.

Een forse klim van de mijnbouwsector en een flinke scheut overnamespeculatie hielp de Europese aandelenmarkten gisteravond naar het hoogste peil sinds begin mei. De dalende olieprijs was een andere stimulans. De beursgraadmeter DJ Stoxx50 sloot 0,4 procent hoger op 3.549,28 punten, de hoogste koers sinds 11 mei.

De Belgische pensioenfondsen hebben de waarde van hun portefeuille het eerste halfjaar gemiddeld zien toenemen met 0,99 procent. De Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen wijst erop dat een groot deel van de koersstijgingen vastgesteld tijdens de eerste maanden van 2006, onlangs gecorrigeerd werden.

De jaarlijkse afvalkosten van een Vlaams bedrijf bedragen gemiddeld 890.000 euro en kunnen oplopen tot meer dan 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondvraag van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij ( Ovam ). Bedrijven onderschatten hun afvalkosten zwaar, waarschuwt de Ovam.

De economie van de eurozone zal de komende jaren stabiel, maar relatief bescheiden groeien. Dat zegt het Planbureau . Het bureau spreekt van ,,een evenwichtig groeiperspectief op middellange termijn'', maar voegt eraan toe dat de groei elders in de wereld een stuk krachtiger zal zijn.

Auto

In de West-Duitse fabrieken van de autoconstructeur Volkswagen hebben zowat 13.200 werknemers toegestemd het bedrijf vrijwillig te verlaten via brugpensioen of met een gouden handdruk. In totaal zouden 20.000 personeelsleden de verlieslatende West-Duitse vestigingen moeten verlaten.

Chemie & Farma

Innogenetics gaat zich toeleggen op de diagnostiek van humane papillomavirussen (HPV), virussen die het risico op baarmoederhalskanker sterk vergroten. Het Gentse biotechbedrijf lanceert deze week een nieuwe diagnosetest ter preventie van baarmoederhalskanker, de op een na belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij vrouwen.

DSM verkoopt de zogenaamde Polychemlab-activiteiten van zijn dochteronderneming Chemelot aan Intertek . Tegelijkertijd besteedt het Nederlandse chemieconcern het werk van 175 mensen uit aan een dochteronderneming van Intertek. Polychemlab biedt ondersteunende diensten aan DSM in het Nederlands-Limburgse Geleen.

Diensten

De hittegolf van juli en het slechte weer van augustus hebben het zomerseizoen van de Belgische attractieparken deels in de war gestuurd. Mini-Europa heeft ondanks het slechte weer in augustus 15 tot 20 procent meer bezoekers genoteerd. Walibi daarentegen zag zijn bezoekersaantal met tien procent dalen.

Energie & Grondstoffen

Aquafin en zijn Waalse tegenhanger SPGE hebben gisteren een leningsakkoord getekend met de Europese Investeringsbank, waarbij 400 miljoen euro vloeit naar de zuivering en de bescherming van het water in Vlaanderen en Wallonië. Aquafin en SPGE krijgen elk 200 miljoen. Aquafin doet zo een grote stap naar de bouw van de laatste reeks grote waterzuiveringsstations in Vlaanderen.

Financiën

De bankverzekeraar Fortis heeft het Poolse factoringbedrijf 4 Faktor overgenomen. 4 Faktor is gespecialiseerd in dienstverlening aan kleine ondernemingen in de fabricage-, handel- en bouwsector. Het bedrijf zorgt voor elf voltijdse banen. Het overnamebedrag is onbekend.

Industrie

Een Franse rechter heeft Alstom Power Boiler veroordeeld wegens het blootstellen van werknemers aan asbest.

Het bedrijf krijgt een boete van 75.000 euro. Ook directeur Bernard Gomez krijgt een straf. Het is de eerste keer dat een Frans bedrijf verantwoordelijk wordt gesteld voor het in gevaar brengen van haar werknemers door hen bloot te stellen aan asbest.

Media & Internet

De mediagroep Roularta heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 10,4 miljoen euro, vergeleken met 9,3 miljoen euro een jaar eerder. Het cijfer is beter dan verwacht. De inkomsten uit televisiereclame liepen verder terug, maar er is beterschap in zicht, luidt het.

Transport

De NMBS zal in Vorst twintig extra hogesnelheidstreinen voor de Franse spoorwegen onderhouden. Het gaat om de hogesnelheidstreinen die Brussel onder meer met Bordeaux, Nice, Perpignan en Marseille verbinden. Daarvoor moet het atelier in Vorst op zoek naar zestig nieuwe technici.

Voorts heeft de NMBS in 2004 13.347 klachten ontvangen over de dienstverlening. Dat zijn er zo'n 800 meer dan een jaar eerder. Vooral verstoord treinverkeer leidt tot negatieve reacties.