De operationele cashflow (zonder uitzonderlijke elementen) van Spector is met 31% gedaald.

De groepsomzet van Spector is in de eerste jaarhelft met 5,3% gezakt tot 157,4 miljoen euro als gevolg van de verdere overschakeling naar digitale fotografie. Ondanks kostenbesparingen is de operationele cashflow vóór niet recurrente elementen, de zogenaamde ,,rebitda'' met 31,4% gezakt tot 4,59 miljoen euro. Spector lanceerde eind vorig jaar een noodkapitaalverhoging met het oog op een doorstart van zijn imaging-activiteiten. Die staan onder zware druk als gevolg van de druk op analoge fotografie (klassieke filmrolletjes). De tak imaging boekte in het eerste halfjaar een bedrijfsverlies (ebit) van 5,5 miljoen euro tegenover 7,5 miljoen een jaar eerder. De retail (winkels Photo Hall) verhoogde zijn bedrijfswinst van 1,22 miljoen naar 1,46 miljoen euro. De bedrijfsopbrengsten van imaging zakten met bijna 20%, die van retail stegen met 6,8%. Het groepsverlies zakte van 10,9 miljoen naar 6,76 miljoen euro. De kapitaalverhoging van eind vorig jaar had een positief effect op het financieel resultaat, dat met 1,8 miljoen verbeterde.

Ondanks de noodkapitaalverhoging heeft Spector toch nog een netto financiële schuld van 62,5 miljoen euro. Spector zegt dat zijn retailactiviteiten een moeilijke start kenden, maar vanaf maart herstelden. De sterkste groeiers zijn de vlakscherm-tv's en de gps-toestellen. Photo Hall telt 94 winkels in België, een in Luxemburg, vier in Frankrijk en een niet vermeld aantal in Hongarije. In de tak fotografie merkt Spector op dat het aantal digitale afdrukken met 64% steeg tot 73,4 miljoen, terwijl het aantal analoge met 39% daalde van 203,9 miljoen naar 124,2 miljoen.

Spector zegt dat de prestatie van de tak retail mag doorgetrokken worden maar in ,,imaging" komen er nog herstructureringskosten. Per saldo een verliesjaar dus. De halfjaarresultaten worden op 6 maart bekendgemaakt.

(pdd)