Bencis stapt in kinderopvang
Rob Thielen. Foto: © WDK
Bencis Capital Partners koopt Catalpa Kinderopvang van Waterland. Catalpa telt 170 centra voor kinderopvang.

Waterland Private Equity, een Nederlands durfkapitaalfonds rond Rob Thielen, stapte in september 2001 in Catalpa Kinderopvang, dat toen 110 centra omvatte.

Vandaag zijn dat er 80 meer of zo'n 170 en telt Catalpa 2.200 medewerkers. De centra hebben een gezamenlijke capaciteit van 13.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar voor dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Catalpa is marktleider in deze markt in Nederland, die overigens nog maar in beperkte mate ontwikkeld is. In België heeft Kind & Gezin een sterke marktpositie naast stadscrèches en eenpersoonscrèches.

Door een recente wetswijziging in Nederland is de verwachting dat de markt nog flink kan groeien. Nederland stapt over van een model waarbij de centra gesubsidieerd werden, naar een model waarbij de ouders gesubsidieerd worden.

De subsidies moeten ouders met kinderen aanzetten om buitenshuis te werken in een poging de participatiegraad van de bevolking op te schroeven.

Waterland had volgens Lex Douze het gros van het aandelenkapitaal in handen. De rest zat bij het management. Welke omzet Catalpa haalt, is niet bekend. Waterland spreekt enkel over een verdubbeling sinds 2001. Ook de waarde van de transactie werd niet bekendgemaakt.

Catalpa maakte deel uit van het eerste fonds van Waterland. ,,Dat fonds was volledig geïnvesteerd en had geen middelen om de groei van Catalpa te volgen. Het is voor het bedrijf dus een goede zaak dat een ander fonds nu instapt'', zegt Douze.

Waterland, dat ook een kantoor in Antwerpen heeft, investeert geografisch in het ,,Rijnlandgebied'', zeg maar de Benelux plus het westelijke deel van Duitsland.

In die geografische zone mikt Waterland op de uitbouw van regionale marktleiders, die het vervolgens kan doorverkopen aan grotere fondsen.

Een van de markten waar het fonds momenteel zijn marktpositie uitbouwt in België, is de markt van rust- en verzorgingstehuizen. Het fonds heeft al een keten, de Senior Living Group, van 6 vestigingen uitgebouwd die 1.000 bedden telt, het resultaat van vijf overnames.

Recent liet Waterland zich ook opvallen in de Belgische fitnessmarkt. Daar komt het marktleiderschap in zicht na de overname via het Nederlandse HealthCity van Sportopolis en LA Gym. De kloof met Passage Fitness First heet klein geworden te zijn.

Waterland hield recent zijn derde fonds boven de doopvont en heeft nu 620 miljoen euro onder beheer.

Het eerste fonds zou een rendement (IRR) van 25% gegeven hebben.

Bencis Capital Partners is net zoals Waterland een ,,Benelux-fonds". Bencis nam recent in België de zonneweringsgroep Winsol van Piet Vangheluwe over.

In Nederland kocht het zich recent fors in de markt van sportwinkels in.

Bencis heeft zo'n 420 miljoen euro onder beheer. De bekendste Belgische deelnemingen van Bencis zijn behalve Winsol Sun Beverages (bottelaar van Pepsi), Walkro (champignonsubstraten) en Holvoet (distributeur van chemische producten).

(pdd)