Volkswagen heeft nog een lange weg af te leggen om zijn financiële doelstellingen tegen 2008 te halen.

Volgens de Duitse autofabrikant Volkswagen heeft het bedrijf ,,nog een lange weg" af te leggen om zijn financiële doelstellingen tegen 2008 te halen. Cfo Hans Dieter Pötsch is nog helemaal niet tevreden met de inkomsten, zelfs al beginnen die stilaan te verbeteren. Dat zei hij tijdens een conference call met analisten in Londen. Volgens de financiële topman is het bereiken van een overeenkomst met de vakbonden over het reduceren van de arbeidskosten prioritair.

Vrijdag onderhandelt Volkswagen voor de eerste maal met de vakbond IG Metall over een herstructureringspakket om het bedrijf weer gezond te maken. Centraal daarbij staat de terugkeer naar een vijfendertigurenwerkweek, zonder loonsverhoging. Momenteel geldt bij VW een vierdagenweek van 28,8 uur.

Tijdens de conferentie wist ceo Bernd Pischetsrieder ook te melden dat al zowat 13.200 werknemers toegezegd hebben om het bedrijf vrijwillig te verlaten. Bijna tienduizend doen dat via brugpensioen, zo'n 3.500 krijgen een gouden handdruk. Het herstructureringsplan ,,ForMotion" van Pischetsrieder voorziet in een vertrek van 20.000 werknemers.

Tegen 2008 moet het bedrijf aldus een winst voor belastingen van 5,1 miljard euro behalen. In 2004 lag dat cijfer nog op 1,1 miljard euro. Ook de plannen voor een fabriek in Rusland en een mogelijke fabriek in India moeten aan dat doel bijdragen. Volkswagen hoopt dat de stijgende vraag in dat soort ontwikkelingsmarkten voldoende groot zal zijn om de slabakkende Europese automarkt te compenseren. Het merk zal in de volgende twee jaar ook 28 nieuwe modellen op de markt brengen om de hiaten in zijn productaanbod te dichten.