De Belgische pensioenfondsen haalden in het eerste halfjaar een return van net geen procent.

De Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen (BVPI) peilde bij 39 pensioenfondsen, die samen 8 miljard euro aan activa vertegenwoordigen en daarmee goed zijn voor meer dan twee derde van de sector, naar hun resultaten voor het eerste halfjaar. Het gaat om pensioenfondsen die vallen onder de zogenaamde ,,tweede'' of bedrijfsgebonden pijler van het pensioenstelsel.

In de eerste helft van dit jaar behaalden die fondsen een gemiddeld rendement van 0,99%. Dat werd berekend op basis van het verschil in marktwaarde van de portefeuille tussen begin januari en eind juni. De Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen stipt aan dat de peiling gebeurde op een moment dat de aandelenmarkten een erg moeilijke periode doormaakten. Een groot deel van de koersstijgingen die gerealiseerd werden tijdens de eerste maanden van 2006, werden daardoor in negatieve zin ,,gecorrigeerd''.

,,Het gaat hier uiteraard slechts om een momentopname'', zegt secretaris-generaal Hugo Clémeur van de BVPI.

De stijging van de rente in de eerste jaarhelft leidde tot een merkbare daling van de obligatiekoersen. Ook dat had een negatief effect op de return. Sinds begin juli is echter een herstel merkbaar, waardoor de correctie intussen geneutraliseerd is, luidt het.

De samenstelling van de portefeuilles van de pensioenfondsen bleef nagenoeg ongewijzigd. Er was een kleine vermindering van beleggingen in aandelen, maar ,,niet schoksgewijs'', zegt Clémeur.

De meeste fondsen hielden vast aan de beleggingsstrategie van vorig jaar. Het grootste deel van hun activa belegden ze in aandelen (48,32%). Daarna volgden obligaties (38,45%), immobiliën (10,76%), liquiditeiten (4,89%) en varia (3,50%).