De Wereldspelers: Niklas Zennstrom en Janus Friis
Niklas Zennström rr
NIKLAS ZENNSTROM ENJANUS FRIIS

zijn de uitvinders van Skype-internettelefoon Wat e-mail met de postdiensten deed, dat doet Skype volgens zijn uitvinders met de 'oude' telefonie: het is sneller, goedkoper en beter. Met Skype kun je via internet gratis bellen. De kwaliteit is bovendien onovertroffen. Zelfs de software om Skype te installeren is gratis.


De uitvinders, de Zweed Niklas Zennström (foto boven) (1966) en zijn tien jaar jongere kompaan, de Deen Janus Friis ontmoetten elkaar destijds bij hun gemeenschappelijke werkgever, telecomoperator Tele2. De twee konden het goed met elkaar vinden, en besloten voor eigen rekening aan de slag te gaan. Samen richtten ze verschillende succesvolle informaticabedrijfjes op die ze tegen veel geld weer van de hand deden. Steeds ligt hun zelf ontwikkelde Peer-2-Peer-software daarvoor aan de basis. Letterlijk betekent P2P 'van de ene computer naar de andere'. Door de technologie kunnen mensen over de computer met elkaar bestanden uitwisselen. Hun bekendste uitvinding tot nog toe was het downloadprogramma Kazaa, dat massaal gebruikt wordt om muziek, films en spelletjes (illegaal) te kopiëren, tot grote woede van de muziek- en filmmaatschappijen.

De technologie om de stem via het internet over te dragen, VOIP of Voice Over Internet Protocol, bestond al voor Zennström en Friis ermee begonnen te werken, maar werkte niet goed genoeg. Hun eigen P2P-programma bleek het ontbrekende ingrediënt voor een uiterst succesvol recept.

Zo werd Skype eind 2005 overgekocht door eBay voor 2,1 miljard euro. De waarde van Skype ligt vooral in het aantal mensen die de software zullen gebruiken: Skype heeft sinds zijn ontstaan in 2003 al 54 miljoen geregistreerde gebruikers. Met Skype halen ze zich ook de toorn van de telefoonmaatschappijen op de hals. Gratis telefoneren via internet doorbrak hun monopolies. De vrije concurrentie aanwakkeren is net wat Zennström en Friis beogen. Het is gewoon zaak de frisse technologie zo snel mogelijk te integreren.

(jvp)