WASHINGTON - Het Amerikaanse leger wil de helft van de 71.000 VS-soldaten die nog in Duitsland gestationeerd zijn, terugtrekken. Dat schrijft de krant Washington Post. De plannen moeten enkel nog ondertekend worden en het voorstel zal de komende maanden goedgekeurd worden, aldus de Amerikaanse krant.

Er wordt al enkele maanden gepraat over de terugtrekking en over de oprichting van nieuwe, kleinere steunpunten in Midden- en Oost-Europa, maar er werden nog geen cijfers meegedeeld. Volgens het bericht zouden ook in Azië -met name in Japan en Zuid-Korea- zo'n 15.000 van de 100.000 VS-soldaten teruggetrokken worden.

Het plan om de Amerikaanse troepen wereldwijd te ,,heroriënteren'' is een van de hoofddoelen van minister van Defensie Donald Rumsfeld. Hij wil dat het leger sneller kan reageren op nieuwe dreigingen, vooral in regionale conflicten en bij het terrorisme.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft intussen terughoudend gereageerd op het bericht. Volgens een woordvoerder van de Duitse Defensieminister Peter Struck bereikten beide landen in februari een beperkt akkoord over de afbouw van de troepen. Rumsfeld zei toen dat hij tegen het einde van het jaar een beslissing zou nemen.