BASSETERRE - Zuid-Afrika wordt het permanente ballingsoord van de verdreven Haïtiaanse president Jean-Betrand Aristide. Dat vernam het persagentschap AP in Jamaica, waar Aristide momenteel verblijft.

Volgende maand zijn er in Zuid-Afrika verkiezingen. Daarna is Aristide er welkom. Eerder kan niet, want dat zou president Thabo Mbeki politiek niet goed uitkomen, aldus de bronnen in Jamaica. Tot hij naar Zuid-Afrika vertrekt, blijft Aristide in Jamaica, waar hij sinds 14 maart zit.

Aristide nam op 29 februari de benen uit Haïti, nadat gewapende opstandelingen de hoofdstad Port-au-Prince hadden omsingeld. Zelf zegt hij door de Verenigde Staten tot vertrek gedwongen te zijn, de VS spreken dat tegen. Na zijn vlucht uit Haïti heeft Aristide twee weken doorgebracht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten reageerden niet meteen op het bericht dat Aristide zich permanent in Zuid-Afrika vestigt. De oppositie heeft de regering afgeraden de Haïtiaanse ex-president op te nemen omdat dat het imago van Zuid-Afrika in de wereld zou kunnen schaden. President Mbeki kan echter goed met Aristide opschieten.