BRUSSEL - Utopia, de in Luxemburg beursgenoteerde bioscoopgroep met zalen in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk, heeft in 2003 een omzet van 30,9 miljoen euro geboekt. Dat is 8,8 procent meer dan het jaar voordien. De ticketverkoop steeg met 6,7 procent tot 3,46 miljoen stuks. Maar zonder rekening te houden met de opening van drie nieuwe bioscopen, daalde het aantal verkochte tickets met 3,7 procent. De warme zomer is hier niet vreemd aan, zo verluidt in een communiqué van Utopia.

Het netto groepsresultaat is, ondanks een algemene daling van de bezoekerscijfers en ondanks de opstart van drie nieuwe complexen in Turnhout, Den Helder (Nederland) en Hengelo (Nederland), gestegen met 11,6 procent tot 913.104 euro.

Vooral in België deed de groep, die vier biosocopen heeft in Turnhout, Mechelen, Aarschot en Lommel, het goed met een omzetstijging van 53,2 procent. Het aantal verkochte tickets nam toe met 45,9 procent tot 1,04 miljoen stuks, dankzij de opening van Utopolis Turnhout. Zonder Turnhout stabiliseerde het bezoekersaantal. Nederland was goed voor een omzetstijging van 2,2 procent, Frankrijk voor 2,1 procent en in Luxemburg daalde de omzet met 7,5 procent.

De winst voor belastingen nam toe van 1,6 miljoen euro in 2002 naar 2 miljoen euro vorig jaar, onder meer dankzij stijgende winstmarges en een daling van de operationele kosten tegen een stabilisering van de personeelskosten.