ROME - In enkele grote steden in het Noorden van Italië is wegens de grote hitte alarm geblazen. In Bologna en Turijn geldt voor vandaag en vrijdag de alarmfase. In Milaan is zelfs de crisistoestand afgekondigd.

Het noorden van Italië gaat al enkele dagen gebukt onder een hittegolf. In de steden Bologna en Turijn is het kwik opgelopen tot respectievelijk 34,9 en 32,6 graden Celsius. Milaan,de grootste stad in Noord-Italië, spant met 38,5 graden Celsius de kroon. Ook vrijdag zal de temperatuur daar tot ver boven de dertig graden stijgen, meer dan 10 graden warmer dan normaal rond deze tijd.

Het stadsbestuur wil na de ravage tijdens de hittegolf van vorig jaar niets aan het toeval overlaten en neemt extra voorzorgsmaatregelen. Een toezichts- en alarmsysteem treedt in werking op basis van de voorspellingen van het Italiaanse meteorologisch instituut. De lokale overheden en burgemeesters worden vervolgens opgeroepen om aangepaste voorzorgen te nemen als de aanhoudende warmte in een hittegolf uitmondt.

Milaan pakt overigens net vandaag uit met een primeur. In het midden van de stad komt er een 2.500 vierkante meter groot strand, waarvoor 650 ton zand zal worden aangerukt.