Telindus kiest voorlopig voor Belgacom
Als Belgacom Telindus binnenhaalt, is dat niet meteen de verdienste van Didier Bellens. Foto: © Photo News
De bestuurders en aandeelhouders van Telindus kiezen voor het bod van Belgacom. Ze stellen twee voorwaarden: afwezigheid van een hoger bod en garanties van Belgacom.

De raad van bestuur van Telindus heeft zowel het bod van Belgacom als dat van France Telecom gisteren op zijn verdiensten geanalyseerd. France Telecom maakte vorige woensdag bekend 15,8 euro per aandeel te bieden en kon toen rekenen op de steun van Telindus en de familie Cordier. Belgacom ging er onmiddellijk over en biedt 16,60 euro.

De raad van bestuur zei gisteren dat het industriële bod van France Telecom betere perspectieven biedt voor Telindus, zeker wat betreft de internationale groeimogelijkheden. Daarmee zijn de bestuurders consequent. Belgacom biedt echter meer geld en dus is dat bod financieel het best.

Telindus en Belgacom praten op vraag van Belgacom over een verfijning van het industriële project. Belgacom zou bereid zijn een aantal toezeggingen om te zetten in garanties in verband met tewerkstelling en internationaal karakter. De besprekingen lopen nog altijd.

De bestuurders en aandeelhouders van Telindus zeggen alvast hun aandelen in het bod van Belgacom te zullen aanbrengen, tenzij er een hoger bod komt. Als de beoogde afspraken met Belgacom er niet komen, kan dit standpunt wijzigen.

Daarmee heeft Belgacom nog nooit zo dicht bij de overname van Telindus gestaan. Als Belgacom Telindus binnenhaalt, is dat niet te danken aan het management, zeggen personen vertrouwd met de situatie. ,,Didier Bellens was niet langer gemotiveerd om met het dossier door te gaan. Op een bepaald ogenblik heeft hij zelf laten onderzoeken of hij er onderuit kon'', luidt het. Bellens gaf het dossier op nadat bleek dat zijn onbehouwen en ongevraagd bod met felle tegenwind te maken kreeg. De afgelopen weken kreeg het bod een nieuwe impuls nadat de raad van bestuur besloot om een eigen adviseur (ING Bank) in te schakelen.

De zakenbank Petercam bleef het management onder leiding van Bellens bijstaan. Die zakenbank bleef op het standpunt dat 13,50 euro per aandeel de juiste prijs was, en dat de aandeelhouders uiteindelijk zouden volgen.

,,Maar we hebben dat gewoon naast ons neergelegd'', zo klinkt het. De raad van bestuur en zijn adviseur werkten vervolgens zelf een strategie uit om Telindus binnen te halen. Die lijkt te lukken, tenzij France Telecom nog roet in het eten gooit.

(pdd)