Annan presenteert nieuw voorstel Cyprus
Onderhandelingen in Bürgenstock. Foto: epa
FÜRIGEN - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zijn nieuwste plan voor de hereniging van Cyprus overhandigd aan de leiders van de Griekse en de Turkse eilandhelften, die bijeen zijn in het Zwitserse Bürgenstock.

Het plan is Annans laatste poging om een akkoord over hereniging te bereiken voordat het Griekse deel van Cyprus op 1 mei toetreedt tot de Europese Unie. De precieze wijzigingen ten opzichte van Annans vorige voorstel, waarop beide zijden kritiek hadden, zijn niet bekendgemaakt. Annan zei dat hij geprobeerd heeft beide partijen tevreden te stellen.

Annan heeft zijn plan om een deel van de Grieks-Cypriotische vluchtelingen het recht te geven op terugkeer naar het noorden aangepast om de Turken tegemoet te komen. Voor de Grieken heeft Annan een bepaling opgenomen over het maximale aantal Turkse soldaten dat in Cyprus mag blijven. Morgen zullen beide zijden op het plan reageren.

Als de onderhandelaars het niet uiterlijk woensdag eens worden, hakt Annan zelf de overgebleven knopen door en legt hij zijn plannen op 20 april in referenda voor aan de bevolking van beide delen van Cyprus. De Griekse en de Turkse premier zijn naar Zwitserland afgereisd om deel te nemen aan de laatste dagen van de onderhandelingen. Als er voor 1 mei geen akkoord is, treedt alleen het Griekse zuiden van het eiland toe tot de EU.