BRUSSEL De federale ministers van Economie en Consumentenzaken, Fientje Moerman (VLD) en Freya Van den Bossche (SP.A), hebben gisteren met de banken een princiepakkoord gesloten over de tarifiëring van het betalingsverkeer.

De drie partijen kwamen overeen dat de banken hun klanten de mogelijkheid moeten bieden om een ,,redelijk aantal keer'' gratis geld af te halen van hun bankrekening als deel van het algemeen beheer van de rekening. Van den Bossche denkt daarbij aan het huidige gemiddeld aantal geldafhalingen per klant. Dat zouden er volgens de Belgische Vereniging van Banken (BVB) ongeveer twintig zijn.

De banken moeten bovendien zorgen voor betere informatie rond hun tarieven en de mogelijkheden om de tarieven te vergelijken, bevorderen. Van den Bossche kondigde eerder al aan dat ze gesprekken voert met Test-Aankoop over de ontwikkeling van een website die het aanbod van de banken vergelijkt, maar ze wil ook per bank een duidelijke site zodat een klant die van profiel verandert, kan zien welke oplossing voor hem het voordeligst is.

Het moet ook gemakkelijker worden voor de klanten om van bank te veranderen. Die doelstelling moet bereikt worden door het vereenvoudigen van de administratieve lasten bij een verhuis. Het moet ook kunnen aan een transparant en redelijk prijsniveau.

De BVB en de beide ministers zullen het akkoord nu voorleggen aan respectievelijk hun leden en de regering. Een technische werkgroep zal op basis van deze afspraken concrete voorstellen uitwerken die op 16 maart in een gedetailleerd akkoord moet uitmonden.