Barco wuift Hugo Vandamme uit
Baron Hugo Vandamme. Foto: © Photo News
BRUGGE - Na een succesrijke carrière van dertig jaar in de onderneming, waarvan twintig als CEO, verliet baron Hugo Vandamme gisteren het bestuur van Barco. Hij werd gevierd in het Provinciaal Hof in Brugge.

Men kan zich moeilijk voorstellen dat Barco zonder Hugo Vandamme dezelfde opgang zou hebben gekend. In 1974 was hij in dienst getreden in een onderneming die haar beste tijd achter zich leek te hebben. In 1981 werd het dieptepunt bereikt. Een investering van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen en van Acec, op een ogenblik dat nog weinigen in de overlevingskansen geloofden, betekende het keerpunt. Vandamme kreeg de leiding van Barco Industries.

In de tweede helft van de jaren tachtig bouwde hij het Vlaamse exportbedrijf om in een groep met mondiale ambities. De aandelen van Barco Industries en van Barco Electronic werden op de beurs gebracht, en de operatie werd met een fusie afgerond.

De grote internationale erkenning kwam er in 1987 met de toekenning van de Emmy Award, een prestigieuze onderscheiding voor de beste technische prestatie op tv-gebied. De plechtige uitreiking in New York kwam in Vlaanderen (en Europa) uitvoerig op het televisiescherm. De negatieve perceptie die velen nog van de onderneming hadden, veranderde in een reputatie van wereldwijde technologische voorsprong.

In eigen land kreeg Vandamme een Oscar voor de Export en werd hij door de lezers van het magazine Trends verkozen tot manager van het jaar. De Standaard Uitgeverij bracht een biografie uit, geschreven door Bart Verduyn. In 2002 werd hij als gedelegeerd bestuurder opgevolgd door Martin De Prycker.

Op de feestzitting werden korte getuigenissen gehoord van Gimv-voorzitter Herman Daems, Voka-voorzitter Ludo Verhoeven, Martin De Prycker, voormalig directeur-generaal Eric Dejonghe, gouverneur Paul Breyne, rector André Oosterlinck van de KU Leuven en operadirecteur Gerard Mortier.

(jb)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in