Bekaert keert een buitengewoon dividend van één euro uit na de verkoop van haar afdeling Fencing.

Staalbewerker Bekaert boekte afgelopen jaar een nettowinst van 190 miljoen euro. Dat is ruim 13 procent meer dan in 2004 en iets meer dan analisten hadden verwacht. De omzet nam met 10 procent toe tot 1,9 miljard euro.

Voor dit jaar stelt gedelegeerd bestuurder Julien De Wilde enkel vast dat het jaar goed werd ingezet, ,,behalve in Europa.'' Hij voorziet een verdere toename van de wereldwijde concurrentie, maar verder komt er geen prognose over zijn lippen.De Wilde hoopt dat de besprekingen met het Russische Uralkord binnenkort op een overname of de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming uitdraaien, ,,maar verwacht niet dat Rusland snel een groeimarkt wordt,'' waarschuwt hij.

Na de uitzonderlijke prijsstijgingen van 2004 anticipeerden nogal wat klanten van Bekaert afgelopen jaar op prijsdalingen. Ze bouwden daarom hun voorraden af, maar kwamen bedrogen uit, want de grondstoffenprijzen lagen afgelopen jaar gemiddeld nog hoger.

Op de rijpere markten in West-Europa en Noord-Amerika daalde de omzet van ,,draadproducten'' met respectievelijk 7 en 4 procent, vooral door de slechte gang van zaken in de autosector.

Daartegenover stonden omzetstijgingen met een kwart en meer in Latijns-Amerika en Azië, maar die markten halen samen voorlopig nauwelijks 17 procent van de totale omzet. Voor de aandeelhouders was er goed nieuws. Het basisdividend stijgt met 6,7 procent tot 2 euro, en daarbovenop wordt nog één euro extra uitgekeerd. Dat eenmalige superdividend kost het bedrijf 21,5 miljoen euro, zowat 40 procent van de opbrengst van de verkoop, midden vorig jaar, van Bekaert Fencing, de afdeling omheiningen waar de historische wortels van het bedrijf liggen.

(lc)