Overname Pluma maakt van Ter Beke marktleider
Eerder dan nieuwe markten aanboren wil Ter Beke-Pluma zijn positie in de Benelux voort uitbreiden. Foto: © Wouter Van Vooren
Voor Ter Beke is de overname een aanleiding om de opdeling van de groep in twee divisies te versnellen.

De fusie tussen de vleeswarenafdeling van Ter Beke en Pluma uit Wommelgem, dat in handen is van de familie Van der Pluym, creëert een vleeswarengroep met een omzet van 230 miljoen euro en meer dan 900 werknemers. De nieuwe combinatie wordt de nummer drie in de Benelux en de nummer één in België, met 17 procent van de markt. Dat is meer dan de huidige marktleider Imperial, die in handen is van de Amerikaanse groep Sara Lee, maar die te koop staat.

Ter Beke en Pluma zijn vergelijkbaar in omvang en zeer complementair, legt voorzitter Luc De Bruyckere van Ter Beke uit. Ter Bekes vleeswarenafdeling was in 2005 goed voor een omzet van 130 miljoen en 500 werknemers. Pluma haalde een omzet van een kleine 100 miljoen, een winst voor belastingen van 1,8 miljoen, en heeft 430 mensen in dienst. Het productaanbod is complementair: Ter Beke staat sterk in de markt van salami's en Pluma heeft een sterke positie in de gekookte ham. Beide groepen zijn samen marktleider voor paté in Groot-Brittannië. De fusie is ingegeven door de evolutie op de markt, zegt gedelegeerd bestuurder Eddy Van der Pluym van Pluma. Die markt is de jongste tien jaar zeer stabiel: ze groeit niet, maar ze krimpt ook niet. Wel is er een snelle verschuiving van het bedieningssegment naar voorverpakte producten. De Bruyckere voegt daaraan toe dat de markt in België weinig geconsolideerd is: de drie grootste spelers hebben samen slechts een marktaandeel van 30 procent.

De bedoeling van Ter Beke-Pluma is in elk geval om zijn positie in de Benelux verder uit te breiden, eerder dan nieuwe markten aan te boren. ,,We mogen niet de fout maken om een kleine speler te willen zijn op veel markten'', zegt Van der Pluym. ,,De vleeswarenmarkt is vooral een lokale markt.''

Ter Beke betaalt de overname door de uitgifte van 342.254 nieuwe aandelen en daar bovenop 5,5 miljoen euro in contanten. Tegen de slotkoers van 64,5 euro van Ter Beke woensdag, komt dat neer op ruim 27,5 miljoen euro. De familie Van der Pluym krijgt daarmee 20 procent van de groep Ter Beke in handen. Dat belang brengt ze onder in een gezamenlijke Stichting Administratiekantoor met de familie Coopman, die met 43,6 procent de huidige hoofdaandeelhouder van Ter Beke is. Die Stichting zal na de fusie 55,5 procent van de aandelen Ter Beke in handen hebben, in een verhouding van 36 procent voor de familie Van der Pluym en 64 procent voor de familie Coopman. Het belang van de familie Coopman verwatert daardoor tot 35,5 procent. Ook de andere aandeelhouders - de holding Bois Sauvage, die nu 6,4 procent heeft, de Waalse overheidsholding SRIW (6,1 procent) en de aandeelhoudersgroep rond voorzitter Luc De Bruyckere (8 procent) - zien hun belangen verwateren. Voor Ter Beke is de overname een aanleiding om de opdeling van de groep in twee divisies - vleeswaren en bereide gerechten - te versnellen, zegt De Bruyckere. ,,De twee markten hebben hun eigen dynamiek.'' Maar de nieuwe structuur is zeker geen voorbode van een afsplitsing van een van de twee afdelingen, zegt hij. Eddy Van der Pluym wordt uitvoerend voorzitter van de vleeswarenafdeling, Marc Hofman gedelegeerd bestuurder. Dirk Van de Walle wordt gedelegeerd bestuurder van de bereide gerechten en blijft verantwoordelijk voor marketing en verkoop van de hele groep. De Bruyckere zelf blijft uitvoerend voorzitter van de hele groep.

(kdr)