OnoMethylome Sciences, ontstaan vanuit het Mechelse Virco, bereidt een beursgang voor op Euronext. OMS is gespecialiseerd in het opsporen van kanker, onder meer prostaatkanker.

DE beursplannen van OnoMothylome Sciences zijn de jongste illustratie van de ,,biotechnologieboom'' op de Brusselse beurs. Bedrijven als Galapagos, DevGen, Crop Design en OMS staan al op de Brusselse beurs of broeden op een beursgang.

Opvallend is dat sommigen van die bedrijven nog erg jong zijn. OMS werd pas in 2002 opgericht. Dat gebeurde door Herman Spolders, een in Antwerpen wonende Nederlander.

Spolders heeft 30 jaar ervaring in de biotechnologiesector en was bij het Mechelse Virco operationeel directeur. Dat bedrijf, uit de Tibotec-Virco-stal, was gespecialiseerd in HIV en aids-onderzoek. Toen Johnson & Johnson Tibotec-Virco wou overnemen, weekte Spolders de octrooien voor kankerdiagnostica los uit de onderhandelingen.

Spolders, die nog directeur is geweest bij DevGen, vestigde zijn onderzoekslab in Luik, bij de universiteit Sart Tilman. OMS heeft ook vestigingen in Leuven, Amsterdam en het Amerikaanse Durham.

Het bedrijf is in de eerste plaats gespecialiseerd in het opsporen van kanker in een vroeg stadium. Ondanks de ,,jonge leeftijd'' van OMS heeft het al een product voor het opsporen van prostaatkanker dat binnen afzienbare tijd naar de markt kan worden gebracht.

Daarmee verzekert OMS zich van een inkomstenstroom. In het verleden keek OMS nog aan tegen een jaarlijkse cashburn van zo'n 5 miljoen euro. De groep Johnson & Johnson zal het product commercialiseren.

OMS heeft de ambitie betrouwbare testen af te leveren die in een vroegtijdige fase kanker opsporen. Nu zijn er testen op de markt die in 30% tot 40% van de gevallen fout blijken te zijn. Daarnaast wil OMS via diagnostische tests de behandeling afstemmen op het genetisch profiel van de patiënt. De tests gaan na of een tumor bij een bepaald persoon gevoelig is voor een bepaalde therapie.

Het Belgische IBt, dat op de Brusselse beurs noteert, is eveneens actief inzake prostaatkanker, maar dan in de bestrijding ervan via implantaten.

De aandelen van OMS zijn in handen van de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, Meusinvest, het Luikse Sibl, ING, Rothschild, Life Sciences Partners en het Duitse PolyTechnos. ING, dat grootaandeelhouder is, zal de beursgang van het bedrijf verzorgen. Verwacht wordt dat die er in het tweede kwartaal komt.

Spolders, die nog lange tijd bij het Nederlandse Organon werkte (bekend van ,,de pil''), zei eind vorig jaar te hopen dat OMS binnen twee jaar uit de rode cijfers geraakt. Vorig najaar haalde OMS nog 15 miljoen euro geld op. Het was de tweede ronde sinds de oprichting.

Een ander biotechbedrijf, Crop Design, moet op korte termijn beslissen of zijn erg brede bevraging bij zakenbankiers wordt gevolgd door een beursgang. Volgens De Tijd heeft het Frans biotechnologiebedrijf Diatos ook beursplannen. Het zou noteren op Euronext Parijs, met een eventuele, bijkomstige notering in Brussel.