BRUSSEL - De prijsindex voor voedingsmiddelen en dranken steeg vorig jaar in ons land met een kleine twee procent. Bij onze bovenburen werd eten en drinken echter drie procent goedkoper.

De voedingsindex daalde in Nederland van 112,8 naar 109,3. Vooral zuivelproducten (-3,8 %), fruit (-4,3 %) en oliën en vetten (-4,8 %) werden een stuk goedkoper. De prijs voor groenten en aardappelen zakte zelfs met 6,1 %. Ook in de meeste andere oude lidstaten van de Europese Unie stond de voedingsindex eind 2004 lager genoteerd dan die van eind 2003, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

In ons land was er, evenmin als in Spanje, van die dalende trend geen sprake. Integendeel: de statistieken van het ministerie van Economie tonen aan dat sinds december 2003 de voedingsindex van 113,82 naar 115,85 klom.

Voor vis bleven de cijfers min of meer stabiel. Zuivelproducten, vooral dan eieren, werden zelfs iets goedkoper, maar voor alle andere categorieën viel er een stijging te noteren. Voor brood en granen (van 115,1 naar 120,9) was die het sterkst. De prijs van broodjes steeg zelfs met tien procent.

De prijs van voedingsmiddelen steeg sinds 1998 elk jaar in een gestaag tempo. In vergelijking met het ijkpunt 1996, toen de index op 100 werd vastgesteld, zijn sommige producten veel duurder geworden. Kiwi's kosten nu vijftig procent meer. Kabeljauw is zelfs 65 % duurder.

Emmanuel Doutrepont van de voedingsfederatie Fevia zegt niet meteen een verklaring te zien voor de prijsstijgingen in ons land, maar wijst op de prijzenoorlog die al een tijdje woedt tussen de Nederlandse supermarkten. ,,Nederland en Frankrijk hebben een inhaalbeweging gemaakt ten opzichte van België'', zegt ook Peter Haegeman, de economist van de distributiefederatie Fedis. ,,In ons land is die prijzenslag vroeger al gestreden.''

(gn)