BRUSSEL - De twee belangrijkste federaties van bouwbedrijven, de Confederatie Bouw (lid van het VBO) en de Bouwunie (lid van Unizo), hebben gisteren scherp uitgehaald naar het dinsdag afgesloten loonakkoord met de vakbonden. Volgens de bouwsector trekt de regering veel te weinig geld uit voor een lastenverlaging op de overuren.

De bouwbedrijven eisen niets meer of minder dan dat de lastenverlaging op overuren, die beperkt is tot een eerste schijf van 65 overuren, wordt uitgebreid tot het volledige totaal van 130 overuren. Alleen dan kan de strijd tegen het zwartwerk worden gewonnen, luidt het. Volgens de Confederatie Bouw en de Bouwunie lijkt het wel of hun sector bij de uitwerking van het sociaal akkoord ,,vergeten werd''.

De kritiek van de bouwfederaties zal hard aankomen bij VBO en Unizo, amper twee dagen na de negatieve beoordeling door Agoria, de federatie van technologische bedrijven. En vooral bij Unizo-toponderhandelaar Karel Van Eetvelt, die tot eind vorig jaar aan het hoofd stond van de Bouwunie.

Het verzet uit de bouwnijverheid heeft alvast voor twijfel gezorgd binnen de raad van bestuur van Unizo. De kmo-federatie wil voorlopig geen standpunt innemen over het ,,al dan niet goedkeuren van het ontwerp van sociaal akkoord''. Op 26 januari wordt een speciale bijeenkomst georganiseerd met de bij Unizo aangesloten beroepsfederaties. Pas op 2 februari neemt Unizo dan een definitief standpunt in.

(jir)