BRUSSEL - Deminor International, de belangrijkste verdediger van de rechten van de klein aandeelhouders in Europa, heeft zijn afdeling ,,Deminor Rating'' verkocht aan Institutional Schareholder Services (ISS).

De afdeling ,,Rating'' van Deminor is gespecialiseerd in onderzoeken naar het deugdelijk beheer van ondernemingen, waarin ISS wereldwijd de belangrijkste speler is.

ISS werd opgericht in 1985 en heeft wereldwijd meer dan 1.270 klanten die samen meer dan 23 biljoen dollar (18 biljoen euro) beheren. ISS doet voor hen onderzoek bij meer dan 28.000 bedrijven en adviseert de klanten over het stemrecht dat ze kunnen uitoefenen in bedrijven waarin zij participeren.

Het hoofdkwartier van ISS bevindt zich in Maryland, maar het bedrijf heeft vestigingen in New York, Londen, Toronto, Tokyo, Manila en Chicago.

Deminor van zijn kant werd opgericht in 1990 en werpt zich sindsdien op als dé verdediger van de rechten van de kleine aandeelhouders in zowel beursgenoteerde bedrijven als andere. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Brussel, Frankfort, Luxemburg, Milaan, Parijs en sinds kort ook Genève.

De nieuwe combinatie zal ISS Europe heten en heeft haar hoofdkwartier in Brussel. Er zijn lokale vestigingen in Amsterdam en Parijs. Samen zullen zij van bij het begin ongeveer 3.700 bedrijven volgen in 17 landen. De staf bestaat uit 35 mensen die samen 15 talen beheersen. Jean-Nicolas Caprasse, een van de stichters van Deminor, zal de leiding van ISS Europe op zich nemen.

ISS ziet de markt waarin het bedrijf actief is snel groeien, vooral in landen als Frankrijk en Nederland. Het bedrijf raamt de totale markt in Europa op bijna 100 miljoen dollar (78 miljoen euro). Dat is ongeveer 26 procent van de totale wereldmarkt.

Beleggers hebben steeds meer aandacht voor deugdelijk beheer en zijn niet langer bereid hun geld toe te vertrouwen aan vermogensbeheerders die er geen punt van maken. Door die snel groeiende markt wordt het volgens ISS steeds belangrijker dat institutionele beleggers degelijk bijgestaan worden als het er op aan komt hun stemrecht in tal van bedrijven effectief uit te oefenen.