BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleit voor een eenmalige regularisatiecampagne om ,,het probleem van de illegale arbeidskrachten uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie op de bouwwerven'' aan te pakken.

Volgens de VCB heeft de afdeling Migratie van de Vlaamse Gemeenschap vorig jaar amper tien arbeidskaarten aan bouwbedrijven toegekend voor de inschakeling van Oost-Europese werknemers. ,,Terwijl op de bouwwerven duizenden illegalen actief zijn'', stelt de VCB.

,,Omdat de huidige wetgeving een omzetting naar een legale arbeidssituatie verhindert, blijven die bouwvakkers in de illegaliteit werken en blijven bonafide bouwbedrijven opdrachten verliezen'', aldus de VCB. Om de regularisatie mogelijk te maken, moet de federale wetgeving worden gewijzigd.

De christelijke bouwvakbond wijst het voorstel van de Vlaamse bouwwerkgevers af. Volgens Jacky Jackers, voorzitter van ACV Bouw, werd tijdens het recente cao-overleg met de Nationale Confederatie Bouw afgesproken dat een paritaire werkgroep voorstellen zal uitwerken voor de strijd tegen zwartwerk en deloyale concurrentie.

Het debat over de illegale bouwvakkers komt amper een week na het incident met een Moldaviër op een bouwwerf. De man werd na een zwaar arbeidsongeval voor dood achtergelaten door een aannemer uit Opwijk.

(jir)