Diamanthandelaars klagen dominante positie De Beers aan
Foto: pdw
BRUSSEL - De Vereniging van Handelaars in Geslepen Diamant (BVGD) klaagt de dominante positie van de diamantgroep De Beers aan. In een open brief roept de voorzitter van de vereniging, André Gumuchdjian, zijn leden op om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. De Hoge Raad voor Diamant (HRD) is niet opgezet met het plan.

Gumuchdjian verwacht dat de klacht de komende dagen bij de Commissie wordt ingediend. Volgens de voorzitter van de BVGD komen er sinds het lanceren van de Supplier of Choice -strategie minder diamanten op de markt. Sommige categorieën worden zelfs kunstmatig verminderd. Gumuchdjian heeft de prijs van diamant de voorbije twee jaar met 40 procent zien stijgen.

De Supplier of Choice , of SOC- strategie, houdt in dat De Beers enkel met een beperkt aantal afnemers werkt. Die krijgen het SOC-label.

,,Het is een moeilijke situatie. De Beers maakt misbruik van zijn dominante positie. We zullen proberen om de Europese Commissie daarvan te overtuigen'', zegt Gumuchdjian. Hij begrijpt de kritiek dat zijn actie misschien meer kwaad dan goed kan doen. ,,Natuurlijk is er een risico dat we nog minder bevoorrading zullen krijgen. Maar wat moeten we doen? We moeten reageren, anders is het te laat.''

De Hoge Raad voor Diamant, de koepelorganisatie van de diamantsector, is niet blij met de plannen van Gumuchdjian. ,,Het staat iedereen vrij om een klacht in te dienen'', zegt Youri Steverlynck, de woordvoerder van de HRD. ,,Maar is het verstandig? We hopen dat dit niet het verkeerde signaal uitzendt naar De Beers.'' De Beers is nog steeds de belangrijkste producent van ruwe diamant ter wereld.

De actie van de BVGD komt er enkele dagen voordat De Beers zijn nieuwe lijst met ,,zichthouders'' bekendmaakt. Zichthouders zijn de bevoorrechte klanten van De Beers. Vorig jaar werd het aantal zichten al teruggebracht van 120 tot 87. En er zijn sterke aanwijzingen dat op de nieuwe lijst, die begin juni bekendgemaakt wordt, maar 60 zichthouders zullen staan.

(lej)