TBILISI - Het leger van de eigenzinnige Georgische deelrepubliek Adzjarië heeft zondag de drie belangrijkste verbindingsbruggen met Georgië, over de grensrivier de Tsjoloki, opgeblazen, waardoor alle vracht- en personenverkeer over de weg stil is komen te liggen. De Adzjarische leider Aslan Abasjidze sprak van een noodzakelijke voorzorgsmaatregel, bedoeld om eventueel militair ingrijpen van Georgië te dwarsbomen.

Vrijdag riep Abasjidze voor de derde keer in een half jaar tijd de noodtoestand uit, nadat het Georgische leger in het grensgebied met Azdjarië was begonnen met een grootscheepse oefening. Volgens de centrale regering in Tbilisi is de oefening van de land-, zee- en luchtstrijdkrachten georganiseerd in het kader van de dertiende verjaardag van het Georgische leger. Zo'n tweeduizend soldaten en officieren oefenen drie dagen lang reddingsoperaties op zee, de ontmanteling van drugslaboratoria en kustlandingen. De manoeuvres vinden plaats op een oefenterrein in Koelevi en in Poti, een havenstad aan de Zwarte Zee. Sommige onderdelen van de manoeuvres worden binnen drie kilometer van de binnengrens tussen Adzjarië en de rest van Georgië gehouden.

Abasjidze heeft vaker het vermoeden geuit dat de centrale Georgische regering het autonome Adzjarië met geweld haar wil zal opleggen. Hij heeft ook herhaaldelijk gezegd dat als er geweld gebruikt wordt tegen Adzjarië, hij daar passend op zal reageren.

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft bij het aanvaarden van zijn ambtstermijn in januari gezworen dat hij Adzjarië weer onder controle van Tbilisi zou brengen. Abasjidze regeert de deelrepubliek als zijn persoonlijk bezit, hij weigert belasting af te dragen aan de centrale regering en houdt er eigen troepen op na.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig