BELGACOM kan het zich eigenlijk niet permitteren om Telindus te laten schieten. Vanuit strategisch oogpunt kan het een gouden zaak doen. Op het verlanglijstje van de Belgische operator staan de grote bedrijfs- en overheidsklanten en die vragen om meer geïntegreerde IT- en communicatieoplossingen, een gevolg van de steeds grotere toenadering tussen telecommunicatie en dataverkeer. De klanten vragen ook niet alleen naar zuivere netwerkconnecties, maar ze willen er ook diensten, snelheid en internettelefonie bij.

De sector is dus in volle opmars en Telindus is marktleider in België, met een marktaandeel van 20%. Vorig jaar nog haalde Telindus het grote IT-outsourcingscontract van de Vlaamse overheid binnen, goed voor 100 miljoen euro omzet per jaar. Netwerkintegratoren kunnen ook de operatorkeuze beïnvloeden in grote projecten. Belgacom beschikt zo over een bijkomend kanaal om zijn inkomsten in de vaste lijn op te krikken.

In november 2002 maakte Belgacom al zijn eerste avances naar Telindus. Toen dat daar niet op inging, begon Belgacom met de uitbouw van een eigen netwerkintegrator, de afdeling Network and System Integration (NSI). Voor dit jaar verwacht die afdeling een omzet tussen de 40 en 50 miljoen euro, een groei van 25 procent. Maar om Belgacom NSI echt van de grond te krijgen is externe groei noodzakelijk, in binnen- of in buitenland.

Schaalgrootte is uiterst belangrijk in de zakelijke markt, waar Belgacom moet opboksen tegen grote namen zoals British Telecom en Colt of andere systeemintegratoren zoals Cisco. Met de overname wordt Belgacom in één keer marktleider in België en verwerft het een stevige marktpositie in Frankrijk. Net het omgekeerde van wat er zou gebeuren als Telindus in de handen zou vallen van France Telecom.

Via Telindus zou Belgacom een brede waaier van diensten aan de bedrijven kunnen aanbieden en activiteiten ontplooien buiten de landsgrenzen. Heel wat klanten vragen immers om ondersteuning in het buitenland. Het is dan ook niet de bedoeling om de buitenlandse activiteiten van Telindus te ontmantelen. Belgacom zou ook de nodige ingenieurs kunnen binnenhalen om aan zijn personeelsbehoeften te voldoen. Een niet te onderschatten factor in de wereld van de IT-diensten.

De overname van Telindus zou ook invloed hebben op het Belgisch landschap van netwerkintegratie. Zo sloot een consortium rond het Waalse filiaal van Telindus in september een deal met de Société Wallonne de Financement Complémentaire des Infrastructures (Sofico) om kleine bedrijven gemakkelijker toegang te geven tot vaste en mobiele diensten. In dat consortium zitten onder meer Mobistar en de Waalse kabelmaatschappijen, maar niet Belgacom. Of dat contract zal kunnen standhouden als Telindus in handen is van Belgacom, is erg twijfelachtig.

Als de overname van Telindus door Belgacom een feit is, wil Belgacom van het netwerkbedrijf het ,,groeivehikel'' van de groep maken. Alle IT-dienstenactiviteiten van Belgacom, zowel in België als in het buitenland, zullen in Telindus gebundeld worden. Telindus zal als een onafhankelijke juridische entiteit behouden blijven. Ook de merknaam blijft.

SG Bank De Maertelaere liet gisteren weten het bod van Belgacom ,,royaal'' te vinden en wees op de operationele risico's. Als Telindus wordt overgenomen door Belgacom is de kans reëel dat een aantal telecomklanten Telindus de rug toekeert. Daarnaast blijft de onzekerheid over de uitvoering van het strategisch plan Flagship 2006. Ook bij KBC vraagt men zich af of Belgacom genoeg inkomsten uit zijn investering kan halen.

(nna)