Opgejaagd Belgacom gaat over Frans bod
Telindus had Belgacom-topman Didier Bellens (foto) bij de neus door France Telecom dinsdagavond al te laten bieden. Foto: © REUTERS
Belgacom biedt 16,6euro per aandeel Telindus en gaat over de Franse biedprijs. Het tegenbod komt er nadat Belgacom in snelheid werd genomen door de Fransen.

HET was waarschijnlijk grommend dat de raad van bestuur van Belgacom gisterenmiddag prompt besloot om boven de biedprijs van France Telecom te gaan. Belgacom kon enkel vaststellen dat het op een pijnlijke manier gepakt was door Telindus.

Belgacom en zijn adviseurs, Petercam en ING, dachten dat een tegenbod op Telindus pas gisteren, donderdag, zou landen en waren van plan geweest om dat tegenbod één dag eerder, op woensdag (eergisteren) de loef af te steken.

Het idee was in essentie om het bod van 13,5 euro per aandeel op ergens rond de 15 euro te brengen, net boven de beurskoers van Telindus. Belgacom hoopte ermee een mogelijke tegenbieder de lust te ontnemen op Telindus te bieden.

Het doelwit, Telindus, en zijn adviseurs Crédit Suisse First Boston (CSFB) en Degroof, speelden het spel slimmer. Het Telindus-kamp vervroegde het tegenbod en verzocht de witte ridders al dinsdagavond te bieden. Daarmee dreef het de prijs op en zou Belgacom, als het Telindus nog wilde, 5% boven de prijs van de ,,witte ridder'' moeten gaan in plaats van zijn oorspronkelijk bod ,,vrijwillig'' aan te passen.

France Telecom was de enige partij die effectief de handschoen opnam door 15,8 euro per aandeel te bieden. British Telecom beloofde wel een bod, maar dat kwam er niet. Het beoogd resultaat was er echter: Belgacom werd in snelheid en, vooral, in prijs gepakt.

De biedprijs van Belgacom moest voortaan 16,59 euro bedragen (de wettelijke 5% prijsverhoging bij een tegenbod). Gisterenmiddag maakte Belgacom bekend dat het één centje meer mocht zijn: 16,60 euro.

Daarmee geeft Belgacom het wettelijk minimumsignaal aan tegenbieder France Telecom. ,,Ik zou 8% meer geboden hebben of 17 euro per aandeel. Dan zeg je tegen de Fransen dat je klaar bent voor het gevecht'', zei een specialist.

Voorspellen wat France Telecom gaat doen, is moeilijk. ,,De biedoorlog heeft ondertussen steeds meer met trots en ego's te maken, en met Fransen weet je maar nooit'', zei een specialist.

De biedprijs van 16,6 euro betekent dat Belgacom nu al 110 miljoen meer biedt dan bij de start. Dat is grotendeels het gevolg van het onbehouwen en onvoldoende voorbereid karakter van het bod. De raad van bestuur van Belgacom heeft dit proberen te corrigeren door het dossier meer naar zich toe te trekken en door adviseur ING toe te voegen.

De raad van bestuur van Telindus, die eergisteren zei het bod van France Telecom te steunen, moet zich nu binnen de vijf werkdagen uitspreken over het bod van Belgacom. Dat zou volgende donderdag of vrijdag zijn. Als France Telecom zijn bod niet intrekt, moeten de bestuurders zich uiterlijk woensdag al uitspreken over dat bod.

Het hoger bod van Belgacom effent de weg om via overleg met Telindus tot een zogenaamd ,,vriendschappelijk'' bod te komen dat de steun krijgt van de raad van bestuur van Telindus.

De aandelen van Belgacom, Mobistar en Telindus werden gisterennamiddag geschorst. Pas deze ochtend kunnen beleggers opnieuw reageren op het nieuws. Hefboomfondsen kochten de afgelopen dagen druk bij in anticipatie op een hoger tegenbod. Die fondsen zijn inmiddels grotere aandeelhouders van Telindus dan de familie Cordier.

Bladzijde 24-25 : Telindus rookte Belgacom met succes uit.