Russische presidentskandidaat duikt weer op in Kiev


MOSKOU - De liberale Russische politicus en presidentskandidaat Ivan Rybkin, die sinds donderdag werd vermist, is vandaag opgedoken in de Oekraïense hoofdstad Kiev. In zijn eerste reactie tegen een Russische radiozender zei hij geschokt te zijn door de enorme media-aandacht rond zijn 'verdwijning'.
,,Ik ben helemaal niet verdwenen", zei de 57-jarige Rybkin tegen de radiozender Echo Moskvy. ,,Ik had besloten geen radio te luisteren of tv te kijken en ik had besloten naar Kiev te gaan om wat vrienden te bezoeken." Hij verklaarde dat hij was geschrokken toen hij dinsdag in de kranten las wat zijn afwezigheid had losgemaakt.

De voormalige parlementsvoorzitter en ex-secretaris van de Russische veiligheidsraad verdween donderdagavond spoorloos uit zijn huis in Moskou. Zijn vrouw en campagnestaf gaven hem zondag als vermist op. Algemeen werd aangenomen dat Rybkin niet op eigen initiatief was weggegaan omdat hij door zijn verdwijning niet aanwezig kon zijn bij een door hemzelf belegde persconferentie op vrijdag en bij zijn formele registratie als presidentskandidaat op zaterdag. Ook had hij geen enkel bericht achtergelaten.

,,Ik heb toch recht op een paar dagen vrij", zei Rybkin tegen het persbureau Interfax in een toelichting. ,,Vorige week besloot ik een pauze in te lassen. Ik liet wat fruit en geld achter voor mijn vrouw, die het druk heeft met de kleinkinderen, maar ik zei niets tegen haar, ik deed een andere jas aan, stapte op de trein en vertrok naar Kiev."