Management- goeroe Drucker overleden
Peter Drucker. Foto: © AP
Peter Drucker, pionier van de management-theorie en een gereputeerd adviseur, is overleden.

Management-goeroe Peter Drucker is 95 jaar oud geworden. Zijn overlijden, afgelopen vrijdag, werd bekendgemaakt door de Claremont Graduate University in Californië. Drucker was sinds de jaren zeventig aan die universiteit verbonden.

Hij leverde baanbrekend werk op het vlak van de management-theorie. Van hem komt de benadering dat mensen de meest waardevolle hulpbronnen van een organisatie zijn en dat managers hun ondergeschikten vrijheid en speelruimte moeten bieden zodat ze zich kunnen ontplooien.

Het denken van Drucker had een belangrijke invloed op het hedendaagse bedrijfsleven. Zijn meest bekende boek, Concept of the Corporation , schreef hij na een twee jaar durend onderzoek bij het General Motors van de oorlogsjaren. Dankzij dit werk brak hij door als vermaard organisatie- en bedrijfsadviseur.

Peter Ferdinand Drucker werd geboren in 1909 in Wenen en werkte als financieel journalist voor een Duitse krant. Toen het nazisme in de jaren dertig opgang maakte in Duitsland, trok hij via Londen naar de Verenigde Staten.

Hij adviseerde in de loop van zijn carrière zowel belangrijke multinationals als kleinere bedrijven en verleende ook diensten aan de Amerikaanse, Canadese en Japanse regeringen.

Hij maakte niet alleen naam met zijn boeken, maar ook door als een van de eersten te wijzen op nieuwe economische trends. Zo voorspelde hij al in de jaren vijftig het groeiende belang van computers en in de jaren zestig het concurrentievoordeel van de landen uit het Verre Oosten.

Tien jaar geleden waarschuwde hij voor een reactie bij het grote publiek tegen de overdreven vergoedingspakketten van de topbedrijfsleiders. Drucker benadrukte daarbij het belang van moreel en ethisch verantwoord ondernemen.