BRUSSEL Bij Belgacom liepen gisterenavond laat de discussies verder over de beursgang, de resultaten en de investeringen. De mededeling over de resultaten zal pas vandaag worden verspreid en niet zoals gepland gisterenavond. ,,Het is enkel een agendaprobleem'', zei Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybroeck. Maar van de raad van bestuur werd ook verwacht dat ze het ontwerp-prospectus goedkeurden om het op tijd over te maken aan de toezichthouder, de CBFA. De streefdatum voor de notering van het aandeel van de operator ligt immers op 22 maart.

De raad van bestuur en de aandeelhouders kwamen gisteren in de namiddag bij elkaar en hadden inderdaad een drukke agenda. Er stonden nog punten ter discussie. Die hadden te maken met het opnemen van bepaalde verantwoordelijkheden. Zo is er de organisatie van de bestuursorganen na de beursgang en het verloop van het deugdelijk bestuur. Verwacht wordt dat vandaag de radiostilte wordt doorbroken en een algemene toelichting wordt gegeven over het verdere verloop van de voorbereidingen voor de beursgang.

Daarnaast moest er ook een beslissing genomen worden over bijkomende investeringen in het Broadway-project, dat supersnel Internet tot bij de gebruiker thuis moet brengen. Het is de bedoeling om de glasvezeltechniek zo ver mogelijk in het netwerk te brengen, op minstens 2,5 km van de woning.

Technologie

Een beslissing over de technologie die hiervoor moet worden gebruikt, werd nog niet genomen maar verwacht wordt dat de operator zal kiezen voor vdsl-technologie, de opvolger van adsl. De bedoeling was alvast om gisteren te beslissen over een bijkomend deel van de investeringen in dit project.

De resultaten voor het boekjaar 2003 werden woensdag al goedgekeurd door het paritair comité en moesten alleen nog de zegen krijgen. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de nettowinst daalde van 1,142 miljard euro in 2002 tot 172 miljoen euro in 2003. De omzet steeg met 2,2 procent tot 5,467 miljard euro. De geconsolideerde resultaten worden gepubliceerd volgens de nieuwe IFRS-normen.

Maar ondanks een goede balans moet Belgacom zijn kosten verder beperken en zijn winstmarges verhogen. Zo werd tijdens een van de voorbereidende zittingen voor de ,,topconferentie over de organisatie van het werk'' de concurrentiepositie van de operator afgeschilderd als weinig rooskleurig. De vakbonden vermoeden daarom dat er nog personeel zal moeten afvloeien maar we staan nog ver van een exact cijfer. De groep telt 18.500 werknemers, van wie 2.300 bij Proximus, dat voor 75 procent in handen is van Belgacom.

(nna)