Het ging de aandelenmarkten gisteren zowat overal voor de wind. Vooral de goede gang van zaken op het Amerikaanse economische front stemt de beleggers optimistisch.

In Azië speelde de forse klim van de dollar een belangrijke rol. De Amerikaanse munt zette zijn beste eendagsprestatie neer in bijna een jaar. De Japanse minister van Financiën verklaarde dat de regering ,,speculatieve'' en ,,overdreven'' schommelingen van de dollar tegenover de yen zal tegenwerken.

Exporteurs als Canon, Toyota en Samsung Electronics deden daar hun voordeel mee. De koers van hun aandelen klom respectievelijk 3, 1,6 en 1,1 procent. Elke yen die de dollar meer waard wordt, betekent 18,6 miljoen extra winst voor Canon.

In Europa presteerden vooral de financiële en de technologiewaarden puik, maar nagenoeg alle sectoren waren in goeden doen. De Stoxx 600 klom 1,3 procent en de DJ Stoxx 50 deed 1,5 procent beter dan woensdag. Beide indexen belanden daarmee op het hoogste peil in 19 maanden en lieten sinds het dieptepunt van 18 maart vorig jaar al een klim optekenen van zo'n 45 procent.

Royal Bank of Scotland klom 5,8 procent nadat zij een winst van 3,5 miljard euro had gepubliceerd, 17 procent meer dan het jaar voordien en ook meer dan analisten hadden verwacht. Volgens gedelegeerd bestuurder Fred Goodwin beschikt de bank nu over meer ,,vuurkracht'' om eigen aandelen in te kopen.

Zurich Financial, de grootste Zwitserse verzekeraar, klom 8,2 procent na de publicatie van een nettokwartaalwinst van 570 miljoen euro. Dat is bijna 70 procent meer dan verwacht.

De enige zwakke prestatie in de sector werd geleverd door het Nederlandse ING. Dat moest 1 procent inleveren nadat de financiële groep weliswaar een winststijging met 12 procent had gepubliceerd voor het vierde kwartaal, maar weigerde een prognose te maken voor het lopende jaar. De directie wilde enkel kwijt dat ze ,,gematigd optimistisch'' is.

ASML en ARM haalden respectievelijk 1,9 en 2,9 procent voordeel uit de mooie winstprognoses van Applied Materials, 's werelds grootste producent van halfgeleider-apparatuur.

In eigen land ging de Bel 20 weer 0,66 procent hoger. De index staat nu op een zucht van de 2.500 punten. Een van de opvallendste klimmers was IPTE met een sprong van 3,4 procent. De koers is deze week al 21 procent gestegen. Lotus Bakeries, dat na beurs zijn resultaten publiceerde, ging bijna 8 procent hoger.

De Gimv publiceerde haar resultaten voor beurs en schoot daarop 7,66 procent omhoog.

In Amerika werd een trio economische rapporten gepubliceerd. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stortte afgelopen week onverwacht in elkaar, de index van de toekomstige economische activiteit liet zijn sterkste stijging optekenen sinds oktober en de industriële productie langs de Oostkust van de Verenigde Staten schoot scherp omhoog.

De beleggers raken er daardoor steeds meer van overtuigd dat de bedrijfsresultaten de komende weken beter zullen uitvallen dan verwacht. De Dow Jones index stond twee uur voor slot 0,7 procent hoger op een haar van 10.750 punten. Dat is minder dan 9 procent verwijderd van het hoogste peil ooit. De Nasdaq deed het rustiger aan, met een klim van minder dan 0,1 procent.