BRUSSEL - Het nieuwe systeem om de adviescheques te verdelen is uitgedraaid op een flop. Net als in het verleden vingen tal van ondernemers achter het net.

Josée Bastiaens van het bedrijf Fluid Tech uit Aalst zat gisteren al om kwart voor tien klaar achter de computer. Een kwartier later zou immers via het internet de uitreiking van volgnummers van start gaan waarmee later deze maand adviescheques zouden moeten worden aangevraagd. Het nieuwe systeem zou iedereen gelijke kansen moeten geven. In het verleden werd de site aan het begin van elke nieuwe aanvraagperiode massaal bestormd, waardoor veel ondernemers achter het net visten. Het nummertjessysteem zou dat moeten oplossen.

Helaas was het dit keer niet anders. Bastiaens: ,,We hebben met twee computers geprobeerd in te loggen op de site waar de volgnummers werden uitgereikt, maar we hadden niet de minste kans. Pas om kwart voor elf lukte het, maar toen stond er een boodschap op de site dat alle nummertjes waren uitgereikt. Dit is een klucht. Men stimuleert ondernemers om te investeren in opleidingen, maar op deze manier wordt het natuurlijk niks.''

Ook bij Unizo kwamen klachten binnen van gefrustreerde ondernemers die er niet in waren geslaagd een nummertje te trekken. De ondernemersorganisatie denkt dat alleen een bijsturing van het beleid en een verhoging van het budget het probleem ten gronde kunnen oplossen. Minister Moerman denkt na over een herziening van het hele cheque-beleid, kondigde ze eerder al aan.

(rmg)