BRUSSEL - De Ronde van Frankrijk is een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld. De wedstrijd is goed voor 127 uur rechtstreeks uitgezonden televisie. In Frankrijk kijken 4 miljoen mensen naar de rechtstreekse uitzendingen. De laatste etappe trekt 5,3 miljoen kijkers.

Ook buiten Frankrijk is de Tour de France een mega-evenement. In Duitsland en België is het evenement even populair als in thuisland Frankrijk: 96 procent van de bevolking zegt de Ronde te kennen. In de Verenigde Staten is de bekendheid, ondanks de prestaties van meervoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, een stuk minder. Slechts 56 procent van de bevolking kent er de Ronde van Frankrijk.

Ook op het internet is de Ronde prominent aanwezig. De officiële Tour-site werd vorig jaar door 20 miljoen mensen aangeklikt. Samen bekeken zij 350 miljoen pagina's. De site is in vier talen beschikbaar: Frans, Engels, Duits en Spaans. Ook los van de televisie-uitzendingen, het internet en de media is de Tour een gigantische promotiemachine. Tijdens de drie weken van de Tour staan er in totaal 15 miljoen toeschouwers langs het parcours. Driekwart van de Fransen heeft de Ronde al eens in het echt gezien. Gemiddeld komt men in groepjes van vijf naar de Tour kijken, iets meer dan de helft heeft kinderen jonger dan 15 jaar bij zich. In totaal wordt zo'n 6 uur langs het parcours doorgebracht.

www.letour.fr