Sharon wil ook bij nederlaag ontruimen
Foto: *
TEL AVIV - De Israëlische regeringsleider Ariel Sharon zal het plan over de unilaterale afscheuring van de Palestijnse gebieden in geval van nood ook tegen de wil van zijn eigen Likoed-partij uitvoeren. Als Sharon zondag van zijn 200.000 partijgenoten onvoldoende steun krijgt, zal hij zijn plan toch willen uitvoeren. Dat zegt een raadgever van de premier op de radio van het Israëlische leger.

Uit nieuwe peilingen blijkt dat er nog altijd geen meerderheid is voor het voornemen van Sharon om de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Dat plan wordt ook door de Amerikaanse president George W. Bush gesteund. Uit de meest recente opiniepeiling blijkt dat de kloof tussen zij die het plan steunen en zij die het verwerpen groter geworden is.

Volgens zijn raadgever is Sharon wel van plan om de stemming van het partijreferendum te aanvaarden, maar zal hij alle mogelijke manieren proberen aan te wenden om de uitvoering van zijn plan te bespoedigen. In verschillende kranten wordt geopperd dat de regeringsleider zijn kabinet of het parlement kan laten beslissen om na of zelfs nog voor de stemming met aftreding te dreigen.

Ariel Sharon wil de ontruiming van de legerposten en de joodse nederzettingen in de Gazastrook met de uitbouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever combineren. De kolonistenbeweging, ultra-rechtse politici en heel wat leden binnen Sharons eigen Likoed-partij bekritiseren het plan en beschuldigen Sharon ervan, toegevingen te doen ten aanzien van de Palestijnen.

Vice-premier en minister van Justitie Yosef Lapid steunt het plan wel. De leider van de Shinui-partij, de belangrijkste coalitiepartner van Sharon, dreigt er zelfs mee met zijn partij uit de regering te stappen als het plan na het referendum aan de kant wordt geschoven. Woensdag drong Lapid er in een brief aan Sharon wel op aan het plan hoe dan ook voor te leggen aan het kabinet en de Knesset, het Israëlische parlement.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig