Tweede ronde Biac start volgende week
Foto: © VUM
BRUSSEL - ING Bank zal volgende week de partijen selecteren die naar de volgende biedronde mogen bij de privatisering van Biac. Waarnemers spreken van een ,,gezonde belangstelling'' die tot een succesvol verkoopproces zou moeten leiden. Echt bindende biedingen worden pas in september verwacht.

ING Bank zou volgens betrokkenen vorige week minstens een zevental niet-bindende indicatieve biedingen hebben gekregen voor de luchthaven van Biac. Aanvankelijk circuleerden namen van vijf luchthavengebonden partijen en vijf ,,overige bieders''. De belangstelling vanuit de luchthavens blijkt iets lager te liggen. Met name de luchthaven van Wenen en de Aéroport de Paris hebben niet geboden.

Elders hebben de durfkapitaalgroep 3i en de Australische financiële groep Macquarie een financieel consortium gevormd. Verwacht wordt dat pas na begin juli, als ING Bank geruggensteund door Degroof heeft bepaald wie naar de tweede ronde mag, verdere consortia gevormd zullen worden.

Dat zou gebeuren vanuit de Spaanse groep Ferrovial en het Franse Vinci, twee conglomeraten met belangrijke financiële draagkracht. Vinci baat al de luchthaven van Grenoble uit en heeft belangen in luchthavens in Cambodja en Mexico. Ook de luchthaven van Kopenhagen (met belangen in luchthavens in Engeland, China en Noorwegen) is in Mexico actief en kent dus Vinci. Of ook de Duitse bouwgroep Hochtief heeft geboden, is onzeker.

Het aantal bieders is in deze fase voldoende om het proces alle kansen te geven. Zaventem is aantrekkelijk omdat het nog een belangrijk groeipotentieel biedt en ook ruimte inhoudt voor het optrekken van nieuwe kantoren, hotels en winkelruimte. Dat heeft slechts zin als er meer passagiers Zaventem aandoen. ,,Wie voor een grotere kwalitatieve stroom op Zaventem kan zorgen, heeft sterkere kaarten'', zegt een kenner.

De biedprijs voor Biac lijkt in deze fase fors mee te vallen. Schiphol lijkt 100 % van Biac op 714 miljoen euro te becijferen. Bindende biedingen worden pas in september verwacht na een onderzoek van de boeken en de managementpresentaties. Dat betekent dat onder meer de overheid nog dit jaar de verkoopprijs zou moeten kunnen innen.

(pdd)