,,Deze award legt mezelf opnieuw  op de rooster''
Foto: herman ricour
Inge Geerdens heeft de Womed Award 2005 gewonnen en mag zich Zelfstandig Ondernemende Vrouw van het Jaar noemen.

Geerdens (35) leidt het rekruterings- en headhunterbureau Executive Research in Antwerpen. Gisteren ontving ze een bronzen beeldje gemaakt door Veronique Choppinet uit handen van de Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (VLD). Ze haalde het van 41 andere kandidaten. De prijs werd voor de zevende keer uitgereikt door de zelfstandigenorganisatie Unizo, het netwerk van ondernemende vrouwen Markant en de Vlerick Leuven Gent Management School waar Geerdens een opleiding kmo-excellence mag volgen.

Geerdens studeerde vertaler-tolk en richtte haar bedrijf twee jaar geleden op. Dit jaar werft ze haar achttiende werknemer aan. Ze is moeder van drie kinderen. Volgens de jury is Geerdens een voorbeeld voor de moderne Vlaamse zakenvrouwen en een inspiratiebron voor vele startende vrouwelijke ondernemers. ,,Voor vrouwen is het nog steeds niet vanzelfsprekend om ondernemer te zijn'', zegt Geerdens. ,,Wij durven niet altijd hard te zijn. Dat ligt niet aan de cultuur of maatschappij, maar aan de vrouwen zelf. Vrouwelijke ondernemers genieten wel een hoog maatschappelijk aanzien: ze worden sexy gevonden. In alle geval, we vallen op.''Is uw rekruteringsbureau te vergelijken met uitzend- of headhunterskantoren?

Eigenlijk niet. Wij werken in mandagen, terwijl uitzendkantoren een percentage op het loon eisen. Dat betekent dat bedrijven bij ons enkel de uren betalen die wij voor hen werken, of er nu iemand gevonden wordt of niet.

Werkt dat systeem goed?

Het blijkt het gat in de markt te zijn. Veel ondernemers kennen al vooraf mensen die interesse hebben voor hun vacature, maar ze kunnen die niet zelf bellen. Wij krijgen dan een lijst met twintig namen, bellen die mensen op en die ondernemer is zo geholpen. Daarnaast helpen we ook bedrijven uit de nood waar iemand weggevallen is op de personeelsdienst. Dan nemen wij bijvoorbeeld voor vier weken de rekruteringsfunctie over. Zo raken we heel vaak binnen in een bedrijf en daar blijven we dan ook.

Waarom blijven andere rekruteringsbedrijven met percentages of premies werken in plaats van manuren?

Het is moeilijk om een businessmodel om te draaien. Het is veel gemakkelijker als je daar, net als bij ons, uit naïviteit mee begonnen bent.

Is uw job combineerbaar met uw gezin?

Ik woon op twee minuten van mijn werk en zorg ervoor dat ik tussen 16u en 20 uur minstens twee uur thuis ben. Daarna ga ik weer aan de slag. Je kunt geen verantwoordelijkheid nemen als je maar zes uur per dag werkt. Maar niemand zegt wanneer je die uren moet presteren.

Let u bij het rekruteren speciaal op vrouwelijke cv's?

Neen. Waar ik naar kijk zijn triggers, naar dingen die de aandacht trekken. Zoals een vrouw met drie kinderen die fulltime werkt. Eigenlijk moet een cv vooral dynamiek uitstralen. Of dat nu in een job, scouts of visserijclub is, maakt niet uit. We zoeken vooral gepassioneerde mensen.

Waarom hebt u zich kandidaat gesteld voor deze prijs?

Een vriendin heeft mij ingeschreven. Onlangs won ik nog de Adecco Award IT-Champion voor het beste business-idee. Dat ging dan om het koppelen van cv's met bedrijfsdatabanken in een CV Warehouse. Eigenlijk doe ik vooral mee om mezelf te blijven oefenen. Als bedrijfsleider ben ik vooral met operationele zaken bezig en heb ik te weinig tijd om afstand te nemen. In tegenstelling tot werknemers heb ik niemand die me op het matje roept. Deze wedstrijden leggen mezelf opnieuw op de rooster.