Vrouwen ,,verdienen'' van jongs af aan al minder dan mannen: meisjes van twaalf jaar krijgen gemiddeld 22,16 euro per maand, jongens 22,42 euro, zo blijkt uit de zakgeldgids van Dexia Bank.

Jongens doen vaker beter betaalde vakantiejobs, bijvoorbeeld als arbeider in een fabriek. Studentes vinden vaker een vakantiebaantje als verkoopster, kassierster of serveerster, jobs die minder goed betalen. Daardoor levert hun vakantiebaan hen 15 tot 20 procent minder op.

De loonkloof berekend op basis van bruto maand- of jaarlonen is het kleinst in de leeftijdsgroep van 25 tot 29 jaar (11 procent) en het grootst bij de zestigplussers (36 procent).

In ,,rijke'' sectoren zoals de financiële of de energiesector is de loonkloof groter dan in ,,arme'' sectoren zoals de horeca of de bouw. Maar toch verschilt het loon van mannen en vrouwen ook in die slechter betalende sectoren nog.

Van alle werkenden in ons land is 56,8 procent man en 43,2 procent vrouw. Maar het aandeel van de vrouwen in de totale loonmassa bedraagt slechts 35,75 procent, dat van de mannen 64,25 procent. Om het aandeel van de vrouwen in de loonmassa gelijk te maken aan hun aandeel in de werkgelegenheid, zou er een transfer van 6 miljard euro moeten gebeuren van mannen naar vrouwen, berekenden de initiatiefnemers van de Equal Pay Day.