BRUSSEL - De natuursteengroep Carrières du Hainaut, in handen van het Belgisch-Nederlandse durfkapitaalfonds Bencis zoekt een koper. Verschillende durfkapitaalgroepen bestuderen de overname. Carrières du Hainaut geniet internationale bekendheid met zijn prestigieuze blauwe natuursteen en is Europees marktleider in productie en distributie van blauwe natuursteen.

De oprichting van de Carrières du Hainaut gaat terug tot 1888 maar het onderliggende product, de blauwe natuursteen, wordt al eeuwenlang gebruikt. De Carrières du Hainaut is gevestigd in Soignies dat 345 miljoen jaar geleden nog overspoeld werd door een ondiepe, kalme en tropische zee.

Jaarlijks wordt er in de steengroeven van Soignies 180.000 kubieke meter blauwe steen ontgonnen waarvan slechts 35.530 kubieke meter gecommercialiseerd wordt.

Carrières du Hainaut haalt met zijn blauwe natuursteen, ook wel ,,petit granit'' genoemd in de streek, een omzet van een kleine 50 miljoen euro, een bedrijfswinst van ruim 10 miljoen een operationele cashflow van 13 miljoen, zo blijkt uit de jaarrekening van 2003.

De groep, die zo'n 500 medewerkers telt, is sinds 2002 in handen van het Belgisch-Nederlandse durfkapitaalfonds Bencis. Dat heette tot voor kort Nesbic en was verbonden met Fortis Private Equity maar de banden tussen beide huizen werden doorgeknipt. Voor de intrede van de durfkapitaalgroep was de Carrières du Hainaut in handen van de groep Etex rond de familie Emsens.

Verschillende durfkapitaalgroepen bestuderen momenteel de overname van Carrières du Hainaut dat omschreven wordt als een ,,aantrekkelijk dossier'' wegens de internationale uitstraling. Dat neemt niet weg dat de blauwe natuursteen heeft af te rekenen met concurrentie van goedkopere alternatievn.

Verwacht wordt dat de groep overgaat in handen van durfkapitaalspelers gericht op middelgrote buyouts zoals Alpinvest of Gimv.

Bencis nam eerder dit jaar al de Pepsi-brouwer Sunco over. Bencis lanceerde ook een nieuw fonds dat circa 250 miljoen euro ophaalde bij investeerders.

Partijen als Axa, Allianz, het Europees Investeringsfonds (EIF), de Belgische beursgenoteerde holding Sofina maar ook Fortis legden geld op tafel. LGT Capital Partners, het fonds van de koninklijke familie van Liechtenstein, investeerde eveneens. Bencis heeft volgens eerder dit jaar gepubliceerde cijfers zo'n 420 miljoen euro onder beheer.

Het fonds heeft vestigingen in Amsterdam en Diegem.

(pdd)