-  Franse en Duitse spoorwegen werken aan gezamenlijke hogesnelheidslijn
-  Staking in drukkerij Vers l'Avenir
-  Unizo wil modernere vestigingswet

Franse en Duitse spoorwegen werken aan gezamenlijke hogesnelheidslijn

De Franse en Duitse spoorwegmaatschappijen SNCF en Deutsche Bahn slaan de handen in elkaar voor een grensoverschrijdende hogesnelheidslijn per spoor. Voor de realisatie van de hogesnelheidslijn wordt een gemeenschappelijke dochter opgericht. De lijn zal deel uitmaken van de 'Oostlijn' van de Franse TGV die tegen juni 2007 moet klaar zijn.

De overeenkomst maakt het niet langer noodzakelijk om van locomotief te wisselen aan de Frans-Duitse grens. De hogesnelheidslijn betekent een grote tijdswinst voor de reiziger. Zo wordt de reis Parijs-Frankfort ingekort van 6,5 uur tot 4 uur. Deutsche Bahn en SNCF rekenen op termijn - ten laatste tegen 2010 - op 1,5 miljoen reizigers per jaar.

(belga)

Staking in drukkerij Vers l'Avenir

Het personeel van de drukkerij in het Naamse Rhisnes gaat vandaag ,,waarschijnlijk'' in staking. Dat heeft de Franstalige socialistische bediendenvakbond SETCa gisteren aangekondigd. Een staking zou kunnen verhinderen dat de woensdagedities van de krant Vers l'Avenir gedrukt worden. Volgens SETCa heeft de Vlaamse Uitgevers Maatschappij, via Mediabel hoofdaandeelhouder van de krantengroep, beslist het drukken van de krantentitels van Vers l'Avenir over te brengen naar de drukkerij in Groot-Bijgaarden.

Volgens de socialistische vakbond is een dergelijke delokalisatie economisch niet gerechtvaardigd. De bond vreest voor de tewerkstelling. Bij de drukkerij CIR in Rhisnes werken 50 mensen. Vandaag is op de Federale Overheidsdienst Tewerkstelling een bemiddelingsvergadering voorzien, gevolgd door een algemene personeelsvergadering van de werknemers in Rhisnes.

(belga)

Unizo wil modernere vestigingswet

De ondernemersorganisatie Unizo en een aantal beroepsorganisaties willen dat minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) de plannen om voor een aantal beroepen de vestigingswet af te schaffen, opbergt. Een vijftigtal actievoerders liet maandag zijn protest horen bij het kabinet van de minister. Vertegenwoordigers van fotografen, brandstofverdelers, uitbaters van wassalons en uurwerkmakers/herstellers vrezen dat hun sectoren overspoeld zullen worden door onervaren startende ondernemers zonder enige vakkennis. Ze willen dat de toegangsvereisten tot het beroep behouden blijven. Unizo is gewonnen voor een modernisering van de wetgeving, waarbij een aantal beroepen worden gegroepeerd, maar niet voor een afschaffing van de vestigingswet voor die beroepen.

(belga)