BRUSSEL (tnl) - De Antwerpse vermogensbank Bank Delen heeft eind april 2005 het Luxemburgse B.I.A. overgenomen. Dat raakte bekend met de trading update over het eerste kwartaal van de holding Ackermans & van Haaren (AvH), die 75% bezit in Bank Delen. Bank Delen neemt B.I.A. volledig over van Axa Bank België.

Door de overname stijgen de beheerde vermogens van Bank Delen met ongeveer 780 miljoen tot 7,74 miljard euro. Eind maart 2005 bedroegen de aan de bank toevertrouwde vermogens 6,96 miljard. ,,Dit is een complementaire overname, die voor Bank Delen een bijkomende stap in de consolidatie betekent'', zegt Jan Suykens, financieel directeur bij AvH. Een overnamebedrag wil hij niet kwijt.

B.I.A., voluit Banque Ippa et Associés , is een bank onder Luxemburgs recht en maakte tot voor kort deel uit van Axa Bank België. Op 26 juni 2000 ontstond B.I.A. uit de fusie van Bank Anhyp Luxembourg en Banque Ippa et Associes. Op 31 december 2003 (meest recente gegevens) bedroeg de balanswaarde van B.I.A. 617 miljoen euro en over 2003 leed de bank een verlies van 236.600 euro. Suykens wilde geen recentere cijfers kwijt.

Ackermans & van Haaren (AvH) blijft intussen optimistisch over de groei van de resultaten van haar deelnemingen in 2005. In de loop van het eerste kwartaal werden voor 14,5 miljoen euro meerwaarden geboekt op verkopen van aandelen. Dat maakte de holding bekend in een trading update naar aanleiding van de algemene vergadering.

De baggerdochter Deme, waar AvH en de bouwgroep CFE ieder een belang van 50% in hebben, heeft een goede start gekend met een nagenoeg volledige bezetting van de vloot. De nieuwe cutter ,, d'Artagnan '' werd in april te water gelaten en wordt in de loop van het vierde kwartaal in gebruik genomen. Intussen werden ook twee sleephopperzuigers van het type ,, Pallieter '' besteld. De aannemingsgroep Van Laere kende een normaal eerste kwartaal.

De beursgenoteerde uitzendgroep Solvus, waarin AvH een belang van 41,8% heeft, boekte in het eerste kwartaal een organische omzetgroei van 8,8%. De algemene uitzendactiviteiten groeiden in alle landen. Daarmee bevestigt Solvus zijn herstel na enkele moeilijke jaren.

In de tak van de financiële diensten viel er, behalve de overname van B.I.A., een stijging van het aantal klanten bij Bank Van Breda (75% AvH) te melden met 1,5%. De vastgoeddochter Leasinvest (100%) werkt verder aan de ontwikkeling van een aantal belangrijke grondontwikkelings- en vastgoedprojecten. De bevak Leasinvest Real Estates behaalde in het eerste kwartaal van 2005 een bezettingsgraad van 91,2%.

In de private equity-portefeuille presteerden de meeste deelnemingen volgens budget. De verwachting blijft echter dat er dit jaar meerwaarden zullen worden geboekt. ,,Het is niet omdat sommige deelnemingen nu niet op budget zitten, dat ze dat eind 2005 niet kunnen zijn. Zoals reeds eerder gezegd hebben we in onze private equity-portefuille geen grote zorgenkinderen meer'', zei Suykens. In het eerste kwartaal werden wel voor 14,5 miljoen euro meerwaarden geboekt op verkopen van aandelen uit de beleggingsportefeuille. ,,Dat is in lijn met vorig jaar. De meerwaarden werden voor het grootste deel geboekt op aandelen Almanij'', aldus Suykens.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig