BRUSSEL - De elektronische handel is in ons land goed voor 650.000 transacties per maand en eenzelfde koper doet in een maand gemiddeld 1,35 aankopen. ,,Dit jaar zijn we met dezelfde groei gestart als verleden jaar'', zegt Peter De Caluwe van het internationale betalingsplatform Ogone.,,Het aantal aankopen per gebruiker stijgt niet echt, maar er zijn wel meer kopers op het internet'', legt De Caluwe uit. Uit onderzoek van Ogone blijkt dat er verleden jaar een aantal initiatieven voor e-commerce zijn bijgekomen die verschillende soorten klanten aanspreken. Enkele voorbeelden zijn: dvd-verhuur, gokken, printen van foto's, lidmaatschapsbetalingen, toegangskaarten en giften en schenkingen. ,,Er zijn nieuwe webwinkels die goede volumes draaien'', zegt De Caluwe. Zo komen er in ons land per maand een 50 à 60 nieuwe websites bij.

Die nieuwe toepassingen zouden dit jaar volop moeten kunnen groeien. De Caluwe gelooft zelf sterk in de opkomst van de dienst voor het printen van digitale foto's. Ook filmtickets liggen goed in de markt. In ons land kan je al bij de cinemagroep Kinepolis via de website je bioscoopticket kopen. Maar er zijn volgens De Caluwe ,,nog vele gaten in het netwerk'' van de elektronische handel. Zo is bijvoorbeeld het kopen van kleding on line nog niet doorgebroken.

Vooral Kerstmis is een vruchtbare periode op het internet. Blijkbaar hebben vele consumenten genoeg van de lange files aan de kassa tijdens de eindejaarsperiode. De elektronische handel groeide in december verleden jaar met 15 procent.

Ogone biedt zelf betalingsoplossingen aan via het internet. Die laten de handelaren toe om betalingen te ontvangen die het gevolg zijn van een verkoop op afstand. ,,Je kan ons vergelijken met een internetkassa'', zegt De Caluwe. ,,We zijn de link tussen de klant en de bank en bieden een pakket aan van ongeveer 50 verschillende banken. Op die manier moet de webwinkel niet op voorhand bepalen met welke bank hij in zee wil gaan.''

Het bedrijf heeft 4.550 klanten verspreid over 20 landen en haalt een omzet van 3,5 miljoen euro. De nettowinst ligt net onder één miljoen euro. ,,Dit jaar streven we naar een omzet van 5,5 miljoen euro'', zegt De Caluwe. Het aantal nieuwe klanten zou rond de 1.600 à 1.700 moeten liggen.

(nna)