BRUSSEL (belga) - De verhoogde controles op de vliegtuigen van de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air blijven in België van kracht. Dat hebben het kabinet van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt en een woordvoerder van het Bestuur van de Luchtvaart gisteren bevestigd.

In tegenstelling tot Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is er in België geen vliegverbod gekomen voor de toestellen van Onur Air. Wel werd beslist om meer controles in te voeren voor de vliegtuigen van de Turkse maatschappij. ,,Dagelijks worden toestellen van Onur Air gecontroleerd. Door die maatregel gaat alle controlecapaciteit enkel naar die maatschappij'', zegt André Van Hove, woordvoerder van het Bestuur van de Luchtvaart.

Twee vliegtuigen van het bedrijf kregen tot nu rood licht in ons land. Ze mogen niet meer landen in ons land tenzij ze hersteld zijn. ,,De jongste dagen zien we wel dat de kwaliteit van de vliegtuigen van Onur Air verbetert'', zegt Van Hove nog. Hij liet ook nog weten dat het Bestuur van de Luchtvaart vorige week vrijdag een brief heeft gestuurd naar de directeur-generaal van het Turkse luchtvaartbestuur. ,,Het is een korte, hoffelijke brief, waarin de directeur-generaal aangemaand wordt om al het vertrouwen te herstellen'', aldus Van Hove. Op 26 mei is in Brussel internationaal overleg gepland over Onur Air. De Nederlandse luchtvaartinspectie liet intussen weten dat het vertrouwen in de maatschappij groeit.