DUBLIN (bloomberg) - Opnieuw een Britse traditie met verdwijnen bedreigd. Meer dan de helft van de pubs zal dit jaar nog stoppen met het aanbieden van een ,,happy hour''. Gratis of tegen sterk verminderd tarief drinken op wel bepaalde tijdstippen van de dag is er niet meer bij in 32.000 van de 59.000 pubs die het land nog rijk is.

,,Al wat je kan drinken voor 10 pond'' of ,,meisjes drinken gratis'' zijn slogans die de meeste Britse pubs nu achterwege laten. De British Beer and Pub Association speelt daarmee in op een vraag van de politie om paal en perk te stellen aan het buitensporige drinken dat de Britse belastingbetaler jaarlijks zo'n 20 miljard pond (29 miljard euro) kost aan ziekenhuisfacturen, poetsbeurten en absenteïsme. Ongeveer de helft van de zware misdrijven wordt begaan onder invloed van alcohol.

Velen wijten de Britse cultuur om zich in korte tijd vol te hijsen aan de rigide sluitingstijd van 23 uur die nog dateert van in de Eerste Wereldoorlog. In november wordt een nieuwe wet van kracht die pubs en bars de vrijheid geeft zelf de sluitingstijden vast te stellen. De regering hoopt zo een meer verantwoordelijke en ontspannen houding ten aanzien van drinken te kweken, en te voorkomen dat mensen die gedronken hebben om 23 uur allemaal tegelijk de straat op komen.