Blair geeft Khadafi historische handdruk
LONDEN - De Britse premier Tony Blair is vandaag in Tripoli aangekomen voor een historisch bezoek aan de Libische leider Moammar al-Kadhafi. Blair wil hem een "partnerschap" met het Westen aanbieden. Het bezoek komt er nadat Kadhafi in december aankondigde dat Libië afziet van de ontwikkeling van massavernietigingswapens.

De Libische eerste minister Choekri Ghanem en minister van Buitenlandse Zaken Abdelrahmane Chalgam ontvingen Blair op de militaire luchthaven van Tripoli. Daarna schudde hij kolonel Kadhafi de hand. De ontmoeting tussen beide leiders vond plaats in een bedoeïenentent voor Bab al-Aziziya, Kadhafi's residentie die in 1986 gebombardeerd werd door de Verenigde Staten. Kadhafi sprak Blair in het Engels aan. Op hun agenda staan gesprekken over de toetreding van Libië tot de internationale gemeenschap.

De woordvoerder van de Britse premier kondigde aan dat de Brits-Nederlandse petroleumgigant Shell in de marge van dit bezoek contracten rond de uitbating van gasvelden aan de Libische kust afsluit met Tripoli voor een bedrag van 200 miljoen dollar.

De ontmoeting is historisch. Het is zestig jaar geleden dat een Britse regeringsleider het Noord-Afrikaanse land nog heeft bezocht. Het vorige bezoek dateert van 1943. Toen reisde Winston Churchill naar Libië, dat toen door het fascistische Italië werd bezet. In 1951 werd Libië onafhankelijk en de relaties met Londen bekoelden, nadat bleek dat Tripoli steun verleende aan het terrorisme.

,,Sterke diplomatie''

Naar aanleiding van het bezoek van Blair verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vandaag dat Libië van zijn nucleaire en biologische capaciteiten heeft afgezien dankzij "de sterke diplomatie" van de westerse landen, en onrechtstreeks ook door de val van het regime van Saddam Hoessein in Irak.

Die potentiële dreiging van Libië werd vorige maand genuanceerd door de Libische minister van Buitenlandse Zaken. Bij zijn bezoek aan Londen zei hij dat zijn land ,,nooit beslist heeft'' om massavernietigingswapens te produceren. ,,We hebben de uitrusting, de grondstoffen, de knowhow en de wetenschappers gehad, maar we hebben nooit beslist om dergelijke wapens te produceren'', stelde Chalgam toen.

Straw zei verder ook dat ,,de omverwerping van het regime van Saddam Hoessein ook landen als Iran en Libië heeft bevrijd van een dreiging'', omdat zij beter geplaatst zijn in de onderhandelingen met de internationale gemeenschap. Het regime van Saddam Hoessein was een van de belangrijkste geldschieters van allerlei terroristische groeperingen in het Nabije en Midden-Oosten'', aldus Straw.

De Britse minister maakte daarnaast ook bekend dat er volgende maand Britse onderzoekers naar Libië zullen trekken om de dood van politieagente Yvonne Fletcher te onderzoeken. Flechter werd in 1984 vermoord in Londen toen ze vanuit de Libische ambassade beschoten werd, tijdens een manifestatie tegen kolonel Kadhafi. Londen verbrak daarop onmiddellijk alle diplomatieke betrekkingen met Tripoli.