De Franse nutsgroep Suez is niet geïnteresseerd in een deling van de macht bij Electrabel.

Elk 40 procent van Electrabel en de rest van de aandelen op de beurs, dat is volgens de Franse zakenkrant Les Echos het nieuwste voorstel van de Italiaanse energiegroep Enel die probeert om een vinger in de pap te krijgen in het Belgische elektriciteitsbedrijf. Vandaag is Electrabel bijna volledig in handen van de Franse nutsgroep Suez.

Maar het ziet er niet naar uit dat de top van Suez veel oren heeft naar het voorstel van de Italianen. De woordvoerder van Suez, Antoine Lenoir, verklaarde dat er momenteel geen gesprekken plaatsvinden tussen de Franse nutsgroep en Enel. ,,Het enige project waarop wij focussen, is de fusie met Gaz de France en voor dit project is geen alternatief mogelijk'', zei Lenoir. Hij beklemtoonde dat Suez geen plannen heeft om Electrabel los te laten.

Enel zou aansturen op een vredescompromis met Suez over Electrabel. Als het voorstel van een gelijkwaardige participatie afgewezen wordt, zou de Italiaanse energiegroep Suez er willen toe bewegen het kapitaal van sommige centrales van Electrabel en van Distrigas open te stellen.

Beleggers trokken al hun conclusie uit het krantenbericht over de machtsdeling bij Electrabel. Enel staakt zijn overnamejacht op Suez, luidde het besluit. Met als gevolg dat de koers van Suez gisteren met meer dan 2 procent daalde tot 30,25 euro.